Turecká líra klesla voči doláru rekordne nízko

Turecká líra (TRY)klesla dnes voči doláru na rekordne nízku úroveň. Informuje agentúra Sinchua s odvolaním sa na správu americkej súkromnej televíznej stanice NTV.
Jeden americký dolár stál 2,2509 TRY. Je to dôsledok nepriaznivého vplyvu zmien v tureckom kabinete po odhalení viacerých korupčných škandálov ministrov a ich príbuzných. Na poklese kurzu líry voči doláru sa však podieľalo aj posilnenie americkej meny po zverejní správy Fedu koncom minulého týždňa o veľmi dobrých výsledkoch najsilnejšej svetovej ekonomiky.
Turecká líra od vypuknutia vnútropolitickej krízy 17. decembra klesla voči doláru o 9,2 %.
Líra pokračuje v poklese, a to zvyšuje tlak na centrálnu banku, aby zvýšila úrokové sadzby. Banka však s opatrením váha, lebo nechce ohroziť konjunktúru v krajine. Predpokladá sa, že sa jej vedenie k tomu neodhodlá ani v utorok (21. 1.), keď bude rokovať o svojej menovej politike.
Turecko má však v nasledujúcich 12 mesiacoch splatiť svoje zahraničné dlhy v celkovej hodnote 165 miliárd USD (121,47 miliardy eur). Potreba zabezpečiť dostatok zahraničných mien vyvolá nový pokles hodnoty tureckej meny.

Súvisiace články

Aktuálne správy