Hromadný exodus milionárov z Číny: Zostať tu plánuje len každý tretí

, iHNed Foto:SITA

Čínsky trh s luxusným tovarom zažil vlani nebývalý prepad. Ešte zaujímavejšie sú ale príčiny 15 % poklesu. Nie je to kvôli tomu, že čínski milionári menej míňali, vo veľkom totiž z krajiny odchádzajú. A s nimi aj stovky miliárd dolárov.

Vedia bohatí Číňania niečo, čo my nie? Túto rečnícku otázku si položil reportér CNBC Robert Frank v reakcii na ohromujúcu štatistiku zaoberajúcu sa životom čínskych multimilionárov, ktorú v prieskume zverejnila spoločnosť Hurun.

Vyplýva z nej totiž, že len 34 % čínskych dolárových milionárov plánuje v najľudnatejšej krajine sveta zostať. V metodologickej kategórii takzvaných "superbohatých" prieskum uvádza, že tretina Číňanov s majetkom na 16 miliónov dolárov už krajinu opustila.

Predchádzajúce štúdie naznačovali, že hlavným dôvodom pre vysťahovanie sa zo svojej vlasti bola pre bohatých Číňanov vidina kvalitnejšieho vzdelania pre ich deti a útek zo znečistených a prepchatých megalopolí.

Podľa analytikov, na ktorých sa CNBC odvoláva, je tu ale ešte jeden dôležitý dôvod, ktorý pravdepodobne multimilionári v dotazníkoch príliš nezverejňujú. Čínska vláda totiž v poslednej dobe vyhlásila boj proti korupcii. Na ten už doplatilo mnoho politikov, vrátane tých vysoko postavených a obávať sa ho majú prečo aj ľudia, ktorí vďaka klientelizmu a blízkym väzbám prišli k rozprávkovému majetku.

Sprievodným javom emigrácie, jej zámerov, či prostej obavy o majetok, je aj hromadné vyvážanie prostriedkov z krajiny. Podľa štúdie Boston Consulting už čínski boháči previedli do offshorových investícií 450 miliárd dolárov a v najbližších troch rokoch sa toto číslo má zdvojnásobiť. Podľa konkurenčnej štúdie spoločnosti WealthInsight už táto suma dosiahla dokonca 658 miliárd dolárov.

Zajačie úmysly, najmä tie uskutočnené, majú už aj dopad na čínsky trh s luxusným tovarom. Už spomínaná spoločnosť Hurun uvádza, že vlani poklesol trh s luxusnými výrobkami v Číne o 15 percent. Samotný darčekový tovar spadol o štvrtinu. Pomerne otvorene to komentuje britská značka luxusných áut Bentley. Jeho predaj v Číne minulý rok nespomalili preto, že by Číňania menej míňali. Ale preto, že bohatí Číňania jednoducho miznú.

A aké destinácie sa nachádzajú na druhej strane rovnice presunu bohatých Číňanov? Vedú spojené štáty a ich populárne lokality, čo podľa CNBC môže potvrdiť "každý realitný agent zo San Francisca, Seattlu a New Yorku". V závese za jedinou ekonomikou, ktorá je momentálne ešte v absolútnych číslach väčšia ako tá čínska, je potom Európa, Kanada, Austrália, Singapur a kultúrou nie príliš vzdialený Hong Kong.

Súvisiace články

Aktuálne správy