Plynomery v turkménskych domácnostiach majú obmedziť spotrebu

Turkméni už nebudú mať zemný plyn v domácnostiach v neobmedzenom množstve zadarmo. AP informuje, že cez víkend to oznámil obyvateľom prezident Gurbanguli Berdymuhamedov v televíznom prejave.
V turkménskych domácnostiach budú namontované plynomery. Vláda očakáva, že jej rozhodnutie bude motivovať Turkménov, aby plyn spotrebúvali hospodárnejšie.
Vládne rozhodnutie je ďalším signálom, že prezidentov autoritatívny režim pokladá dotovanú cenu zemného plynu za veľkú príťaž pre národnú ekonomiku. Súčasne naznačuje, že sa v jej hospodárskej politike zvyšuje význam ziskového exportu komodity.
Turkménsko má štvrté najväčšie zásoby zemného plynu na svete.
Vláda vlani informovala, že subvencovanie cien vody plynu a elektriny predstavuje veľkú záťaž pre štátny rozpočet. V októbri na konferencii, na ktorej sa zúčastnil aj prezident Berdymuhamedov, jeden účastník uviedol, že bezplatný plyn pre domácnosti stojí štát ročne 5 miliárd USD (3,68 miliardy eur).
Prezident cez víkend povedal, že poplatok za plyn nebude vysoký a výrazne nezaťaží rozpočet ani jednej domácnosti.
Turkménsko ešte v septembri minulého roku podpísalo novú dohodu o raste exportu zemného plynu do Číny. Z tohtoročných 25 miliárd kubických metrov ho majú Turkméni zvýšiť do roku 2020 na 65 miliárd kubických metrov.

Súvisiace články

Aktuálne správy