Deficit francúzskeho fondu pre nezamestnaných môže dosiahnuť rekord 4,3 mld. eur

Zástupcovia francúzskych odborov a zamestnávateľov dnes odštartovali rozhovory o reforme vysoko zadlženého systému na podporu nezamestnaných, no odborári už vopred varovali, že budú bojovať proti akýmkoľvek pokusom obmedziť práva ľudí hľadajúcich si prácu. Informovala o tom agentúra Reuters.
Francúzsky systém podpory v nezamestnanosti patrí k najštedrejším v Európe, čo však vedie k neustálemu zvyšovaniu deficitu fondu UNEDIC, z ktorého sa dávky vyplácajú. Predstavitelia spomínaného fondu tento týždeň varovali, že ak bude nezamestnanosť rásť, tak pri súčasnom systéme dosiahne deficit fondu tento rok rekordných 4,3 miliardy eur. Na porovnanie, v roku 2012 predstavoval jeho deficit 2,7 miliardy eur. No napriek varovaniam ekonómov, že deficit je neudržateľný, odborári odmietajú zoškrtanie dávok či skrátenie lehoty ich vyplácania.
Nezamestnaní vo Francúzsku môžu poberať dávky v nezamestnanosti do 75-% úrovne z predchádzajúcej mzdy, a to dva roky. V prípade ľudí po 50-ke sa lehota predlžuje až na tri roky. To znamená, že najlepšie zarábajúci starší ako 50 rokov môžu dostávať počas 36 mesiacov aj okolo 7000 eur mesačne. Na druhej strane, nezamestnaní Francúzi dostávajú omnoho menej ďalších príspevkov než ich kolegovia v iných európskych krajinách.
Združenie zamestnávateľov MEDEF žiada, aby sa dávky postupne znižovali a vyzvalo aj na zrušenie špeciálnych programov, ako napríklad programu pre dočasných zamestnancov v zábavnom priemysle. Títo ľudia, ktorým stačí doložiť, že pracovali minimálne pol roka, sa na celkovom počte nezamestnaných podieľajú len 3 %, no podstatne vyšším percentom na deficite fondu UNEDIC.
S tým ale odbory nesúhlasia. „Zredukovanie práv ľudí, ktorí si hľadajú prácu, nepripustíme,“ povedal Laurent Berger, šéf odborovej organizácie CFDT. Podľa neho súčasný systém podpory nezamestnaných nie je taký štedrý, ako si mnohí myslia. Dnes začaté rokovania by mali trvať do konca marca.

Súvisiace články

Aktuálne správy