Americká ekonomika bude tento rok pokračovať v oživovaní

Americká ekonomika pokračuje podľa expertov v oživovaní. Informovala o tom agentúra Reuters. Hrubý domáci produkt (HDP) Spojených štátov sa tento rok zvýši o 2,9 %, odhadujú ekonómovia, medzi ktorými uskutočnila prieskum agentúra Reuters.

Americká ekonomika pokračuje podľa expertov v oživovaní. Informovala o tom agentúra Reuters.
Hrubý domáci produkt (HDP) Spojených štátov sa tento rok zvýši o 2,9 %, odhadujú ekonómovia, medzi ktorými uskutočnila prieskum agentúra Reuters. Predpokladá sa, že vlani americká ekonomika vzrástla o 1,9 %.
„Zdá sa, akoby sme veľkú recesiu nechávali stále ďalej za nami,“ uviedol analytik spoločnosti Ameriprise Financial Services Russell Price. Podľa Carla Riccadonna z Deutsche Bank sa situácia konečne skutočne zlepšila. „Toto vyzerá skôr ako typické oživenie ekonomiky a nie ako slimačie tempo minulých rokov.“
Experti predpovedajú zrýchlenie tempa rastu aj pre Nemecko a Britániu. Rast nemeckej ekonomiky by sa mal tento rok zrýchliť na 1,4 % z 0,4 % vlani. Menej optimistickí sú v súvislosti s Francúzskom, ktorého ekonomika podľa expertov tento vzrastie len o 0,6 %. „Francúzsko je jedinou krajinou eurozóny, ktorá sa bojí hlbokých reforiem,“ kritizoval Paríž Marc Touati z poradenskej spoločnosti ACDEFI.
HDP eurozóny by sa mal tento rok zvýšiť maximálne o 1 %. Aj napriek slabému rastu a nízkej inflácii experti nepočítajú s tým, že Európska centrálna banka (ECB) začne vo veľkom nakupovať dlhopisy.

Súvisiace články

Aktuálne správy