Čo priniesol rok 2013 trhu s nehnuteľnosťami v Bratislave

, Lexxus Foto:SITA

Trh s rezidenčnými nehnuteľnosťami v Bratislave sa od začiatku roka 2013 vyvíjal optimisticky a jeho záver tento trend len potvrdil. Z pohľadu ponuky nových rezidenčných projektov bol po dlhom čase výnimočný, pretože priniesol najviac nových bytov od krízového roka 2008. V porovnaní s rokom 2012 ich počet vzrástol o viac ako 30%.

Prebudenie na trhu s nehnuteľnosťami sa prejavilo aj v rozmrazovaní dlhšie pripravovaných projektov, ktoré ako prvý, hneď v úvode roka, prezentoval projekt Panorama City so 606 bytmi. Developeri odštartovali celkovo 26 nových projektov s celkovou ponukou 2 344 bytov. Počas posledného, štvrtého kvartálu pribudlo sedem projektov s ponukou 534 nových bytov.

Na konci roka si mohli kupujúci vyberať z ponuky 111 projektov s 2 752 voľnými bytmi. Najvyšší, 40%-tný podiel trhu tvorili dvojizbové byty a 33%-tné zastúpenie mali trojizbové byty. Najviac disponibilných bytov sa nachádza v druhom a piatom bratislavskom okrese, približne po 700 v každom okrese.

Nový byt si v štvrtom kvartáli kúpilo alebo rezervovalo až 641 kupujúcich. Z pohľadu dopytu ide teda o druhý najúspešnejší kvartál za uplynulý rok. Celkovo sa v roku 2013 predalo 2 445 bytov. Takmer 50% z nich tvorili byty v nových projektoch, ktoré sa v roku 2013 ešte len dostali do ponuky.

Z pohľadu ceny možno rok 2013 označiť za stabilný. Počas posledného kvartálu, až na pár výnimiek, k úprave cien nedochádzalo. V projekte Tri veže klesali ceny mezonetov a v prípade Panorama City došlo ku kozmetickému navýšeniu cien zostávajúcich, cca 180 bytov.

Oproti tretiemu kvartálu priemerná cena voľných bytov v bratislavských rezidenčných projektoch mierne klesla, na úroveň  2 139 EUR za m2 s DPH. Developeri sa snažia zaujať na trhu, a preto spúšťajú predaj nových bytov za spravidla nižšie uvádzacie ceny. Viac ako polročný pokles priemernej ceny predaných bytov možno odôvodniť orientáciou kupujúcich v prvom rade na nižšiu konečnú cenu bytov.

Sekundárny trh

Na sekundárnom trhu si predávajúci v poslednom kvartáli pýtali za svoje nehnuteľnosti opäť viac, ako pred štvrťrokom. Aktuálne sa priemerná ponuková cena bytov na sekundárnom trhu pohybuje na úrovni 1 841 EUR za m2. Tento rast cien možno odôvodniť ako reakciu predávajúcich na oživenie rezidenčného trhu v oblasti novostavieb. Predajná cena, v prípade nehnuteľností ponúkaných na sekundárnom trhu, je však veľmi flexibilná. Častokrát sa jej výška odvíja skôr od očakávania alebo potrieb predávajúceho, ktorú v konečnom dôsledku akceptuje až kupujúci.

Zdroj: verejne dostupné informácie z realitných portálov ringo.topky.sk, topreality.sk a iné

V štvrtom kvartáli bol dopyt na sekundárnom trhu orientovaný prevažne na byty, menej boli vyhľadávané rodinné domy a pozemky. Tento trend je dlhodobý a je daný predovšetkým bohatšou ponukou bytov oproti rodinným domom či pozemkom a samozrejme v prípade menej izbových bytov aj dostupnejšou cenou. Oproti predchádzajúcemu kvartálu zosilnel záujem o prenájom nehnuteľností. Naďalej patria k najhľadanejším dvojizbové a trojizbové byty. V poslednom kvartáli roka oproti prvým trom kvartálom vzrástol záujem o jednoizbové a štvorizbové byty. 

V prípade záujmu o nové bývanie navštívte realitný portál Ringo.sk

Súvisiace články

Aktuálne správy