Ryanair prepravil z Bratislavy do novembra 800 tis. ľudí

Írska nízkonákladová spoločnosť Ryanair zatiaľ nemá údaje o počte cestujúcich na svojich pravidelných linkách z Bratislavy za celý minulý rok.

Írska nízkonákladová letecká spoločnosť Ryanair na svojich pravidelných linkách z Bratislavy vlani za jedenásť mesiacov prepravila 800 tis. cestujúcich. Agentúru SITA o tom v stredu informovala obchodná a marketingová manažérka Ryanairu pre SR Henrike Schmidt s tým, že presné údaje o počte pasažierov spoločnosti z bratislavského letiska za celý minulý rok zatiaľ nemôže poskytnúť.

Ryanair prepravil z a do Bratislavy v roku 2012 vyše 875 tis. cestujúcich, čo bolo medziročne menej o takmer 134 tis., resp. o 13,3 %. Podiel Ryanairu na celkovom počte cestujúcich na bratislavskom letisku vtedy dosiahol 61,8 % a v pravidelnej doprave 90,1 %. Ryanair počas terajšieho zimného letového poriadku, platného od 27. októbra 2013 do 29. marca 2014, v súčasnosti prevádzkuje deväť liniek z Bratislavy na londýnske letiská Stansted a Luton, do Dublinu, Charleroi (Brusel), Birminghamu, Liverpoolu, Bergama (Miláno), Ríma (Ciampino) a Alghera.

„Z dôvodu obmedzenej kapacity lietadiel ďalší rast v Bratislave v roku 2014 neplánujeme. Prvé dodávky (nových) lietadiel sa uskutočnia v septembri 2014 a od roku 2015 budeme prijímať dodávky 30 až 50 lietadiel ročne, čo znamená, že rast bude znova možný,“ uviedla Schmidt. Vďaka dodávkam nových lietadiel by sa mal celkový počet cestujúcich s Ryanairom zvýšiť zo súčasných 81 mil. na viac ako 110 mil. v roku 2019.

„Nevyjadrujeme sa k fámam a špekuláciám, to sa týka aj možnej základne v Bratislave,“ odpovedala Schmidt na otázku o možnosti vytvorenia základne Ryanairu. Letisko M. R. Štefánika v Bratislave vlani v decembri informovalo, že vytvorenie základne Ryanairu v Bratislave sa predpokladá v rokoch 2014 alebo 2015 a závisí od dodávky nových lietadiel typu Boeing 737 do flotily írskych aerolínií. „Zriadenie základne pre minimálne štyri lietadlá tejto leteckej spoločnosti bude samozrejme významným pokrokom pre komfort cestujúcej verejnosti, ako aj pre celkovú rozlietanosť bratislavského letiska,“ uviedla vtedy pre agentúru SITA hovorkyňa bratislavského letiska Veronika Ševčíková. Dodala, že stále platí dohoda generálneho riaditeľa letiska v Bratislave Ivana Trhlíka s generálnym riaditeľom Ryanairu Michaelom O´Learym z apríla minulého roka o zriadení základne írskej leteckej spoločnosti na letisku v Bratislave.

Ryanair, ktorý je najväčším európskym nízkonákladovým leteckým prepravcom, v minulom roku prepravil celkovo 81,4 mil. pasažierov, čo bolo medziročne viac o 2 %. Priemerná obsadenosť lietadiel firmy vlani bola 83 %.

Ryanair prevádzkuje vyše 1 600 letov denne (viac ako 500 tis. ročne) zo svojich 64 základní. Linky spoločnosti spájajú 183 destinácií v tridsiatich krajinách. Vo flotile aerolínií je vyše tristo nových lietadiel Boeing 737-800. Ryanair nedávno oznámil objednávky na ďalších 175 nových Boeingov, ktoré budú dodané v rokoch 2014 až 2018. Spoločnosť aktuálne zamestnáva deväťtisíc pracovníkov.

Súvisiace články

Aktuálne správy