Nevídaný optimizmus: Bankári predpovedajú väčšine Európy rast

, E15 Foto:SITA

Ak by sa stalo skutočnosťou to, čo teraz čakajú bankári, sme z krízy vonku. Zástupca bánk nehľadiac na rad problémov typu obmedzenie menovej expanzie zachvátil optimizmus nevídaný niekoľko rokov.

Na každoročne usporiadanej konferencii Euromoney vo Viedni guvernér Rakúskej centrálnej banky Ewald Nowotny vyhlásil, že ekonomiky ako Nemecko či Rakúsko by tento rok mohli dosiahnuť až dvojpercentný rast. Od nemeckého priemyslu, ktorý v celej eurozóne rástol viac, než sa čakalo, závisí značná časť ekonomiky EÚ.

Nowotny je optimistom, aj čo sa týka regiónu strednej a východnej Európy, ktorého oživenie potiahne rast v západnej Európe. "Svet je na tom oveľa lepšie ako pred rokom, a to platí aj pre stredoeurópsky región," uviedol.

Eurozóna má tento rok podľa odhadu ECB rásť tempom 1,1 percenta. Jedinými krajinami, ktoré podľa Nowotného zrejme ani tento rok nepridajú, budú Slovinsko a Cyprus. Slovinsko dlhodobo vychádzalo v štatistikách ako krajina, ktorá bola z nových členov EÚ najbližšie priemeru eurozóny v HDP na hlavu (cez 80 percent v parite kúpnej sily), Česko bolo druhé. Rakúska centrálna banka ale očakáva, že už za minulý rok aj pre najbližších pár rokov sa poradie oboch krajín prehodí. Česko vlani podľa odhadov vykázalo zhruba jednopercentný pokles ekonomiky, Slovinsko sa prepadlo zhruba o 2,5 percenta.

Hlavný ekonóm Európskej banky pre obnovu a rozvoj Erik Berglof je tiež optimista. Už budúci rok by stredo – a východoeurópsky región mohol dosiahnuť trojpercentný rast ekonomiky. Bankári tiež predpokladajú, že v celom regióne sa kvôli zlepšeniu ekonomiky zdvihne aj objem úverov.

Šéf stredoeurópskych aktivít UniCredit Bank Gianni Franco Pappa navyše odmietol, že by očakávaný rast nestál na zdravých základoch. Podľa neho sú jasné signály zlepšenie kondície Nemecka a Talianska, ktoré zvyšujú export, a z krízy sa dostávajú aj krajiny ako Írsko a Španielsko.

Podľa UniCredit Group napriek rozdielom v kondícii jednotlivých krajín strednej a východnej Európy platí, že banky v regióne sú oveľa výnosnejšie než v západnej Európe. Priemerná návratnosť aktív bánk v Česku bola s 1,4 percenta vlani najvyššie v regióne (okrem Turecka a Ruska), v Nemecku to bolo 0,3 percenta. Na konci rebríčka je Slovinsko, ktoré vlastníkom vykazuje viac ako dvojpercentný stratovosť. To isté platí pre nesplácané úvery, v Rumunsku či na Ukrajine je podiel tridsaťpercentný.

Súvisiace články

Aktuálne správy