Portugalsku by podľa Barrosa prospela nová finančná pomoc

Získanie novej úverovej linky po vystúpení zo súčasnej medzinárodnej dohody o finančnej pomoci by bola pre Portugalsko v zásade najlepšia možnosť, uviedol predseda Európskej komisie José Manuel Barroso

Portugalsko by mohlo žiadať o novú úverovú linku po tom, čo krajina tento rok podľa plánu opustí medzinárodný úverový program. Uviedol to v pondelok predseda Európskej komisie (EK) José Manuel Barroso. Preventívna úverová linka by podporila dôveru a bola by to v „zásade najlepšia možnosť, zatiaľ je však priskoro na rozhodnutie,“ povedal Barroso podľa agentúry AFP na stretnutí s portugalskými novinármi v Bruseli.

Portugalsko sa v roku 2011 dohodlo s EÚ a Medzinárodným menovým fondom na úverovom programe v sume 78 mld. eur, z ktorého krajina vystúpi v máji. Vláda v Lisabone tvrdí, že podľa vzoru Írska, ktoré medzinárodnú úverovú dohodu opustilo v decembri, nebude žiadať ďalšie pôžičky. Portugalsko by sa mohlo uchádzať o pomoc v rámci Európskeho mechanizmu pre stabilitu (ESM), tzv. trvalého eurovalu. Po splnení určitých podmienok by krajinu následne mohla podporiť Európska centrálna banka (ECB) skupovaním jej dlhopisov na sekundárnych trhoch.

Súvisiace články

Aktuálne správy