Najdrahšia večera života: Pri stole s bankármi z Goldman Sachs

, Marketwatch Foto:SITA

Ázijský magnát Oei Hong Leong, známy skôr ako Peter Oei, obvinil bankárov z Goldman Sachs z toho, že mu vnútili nevýhodný obchod, ktorý ho vo výsledku stál 34 miliónov dolárov. Spor sa v súčasnosti rieši pred federálnym súdom v New Yorku.

Oei sa s bankármi z Goldman Sachs zišiel na večeri vo svojom dome v Singapure. Tvrdí, že ho využili a podvodom z neho vylákali milióny, keď mu odporučili vsádzať na rast brazílskeho realu proti japonskému jenu, ale následne obchodovali proti nemu. Banka sa bráni tým, že spor je bezpredmetný.

Oei zbohatol na privatizácii priemyslu v Číne počas rokov, kedy sa ekonomika liberalizovala, a podľa svojho právnika v priebehu niekoľkých rokov zobchodoval prostredníctvom Goldman Sachs stovky miliónov dolárov. Svoj vzťah s bankou však prerušil po tom, čo mu boli zaúčtované poplatky za neúspešný obchod, s ktorými nesúhlasil.

V apríli 2012 ho navštívili prevádzkový riaditeľ banky Gary Cohn a Lloyd Blankfein spolu s ďalšími pohlavármi ázijskej Goldman Sachs. Počas večere ho mali uistiť, že s ním budú dobre zaobchádzať a prinútili ho obnoviť obchodné vzťahy. V apríli 2013 ho potom bankári údajne presvedčili, aby vsádzal na rast brazílskeho realu voči japonskému jenu. Podľa Oeia mu však banka neposkytla všetky informácie a navyše mu ponúkla najhoršiu možnú cenu. Keď sa z obchodu chcel nasledujúci deň vyvliecť, vyúčtovala mu banka poplatok 8 miliónov dolárov. Spor sa ťahal niekoľko týždňov a strata sa vyšplhala na 34 miliónov. Oei verí, že banka tajne obchodovala proti nemu.

Tento druh rokovaní už bol s Goldman Sachs spájaný aj dávnejšie, v kauze bývalého tradera Fabrica Tourreho, ktorý vsádzal proti klientom banky počas finančnej krízy.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy