Indikátory OECD signalizujú zlepšenie ekonomík

Index vedúcich indikátorov pre eurozónu posilnil na 101 bodov z októbrovej úrovne 100,8 bodu, pričom sa zlepšil výhľad troch najväčších ekonomík menovej únie, a to Nemecka, Francúzska aj Talianska.

Výhľad hospodárskeho rastu vyspelých ekonomík združených v Organizácii pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OECD) sa zlepšuje, keďže sa zrýchľuje rast v eurozóne. Vyplýva to zo zloženého indexu vedúcich indikátorov (CLI), ktorý naznačuje budúcu ekonomickú aktivitu. Index pre celú OECD za november stúpol na 100,9 bodu z októbrových 100,7 bodu. Naznačil tak posilnenie hospodárskeho rastu a dostal sa najvyššie od marca 2011.

„Pozitívna zmena v dynamike nastala v eurozóne“, uviedla OECD. Index vedúcich indikátorov pre Európsku menovú úniu posilnil na 101 bodov z októbrovej úrovne 100,8 bodu, pričom sa zlepšil výhľad troch najväčších ekonomík, Nemecka, Francúzska aj Talianska. Posilnil aj rast v USA a index vedúcich indikátorov pre najväčšiu svetovú ekonomiku v novembri stúpol na 101 bodov z októbrových 100,9 bodu. Podobne japonské hospodárstvo sa zlepšilo a japonský CLI vzrástol na 101,4 bodu z októbrových 101,2 bodu.

Výhľad veľkých nových trhových ekonomík je zmiešaný. Index vedúcich indikátorov pre Čínu stúpol na 99,4 bodu z októbrových 99,3 bodu. Indický CLI sa nezmenil a rovnako ako v októbri bol vo výške 97,5 bodu, čiže bol pod úrovňou svojho dlhodobého trendu. Ruský CLI sa v novembri nezmenil už tretí mesiac a bol vo výške 99,6 bodu, čiže približne na úrovni svojho dlhodobého trendu.

Súvisiace články

Aktuálne správy