Nemecký HDP rástol vlani pravdepodobne iba mierne

Dôvodom je slabý výkon ekonomiky počas zimného obdobia.

Nemecká ekonomika rástla v minulom roku pravdepodobne iba mierne, a to v dôsledku slabého výkonu počas zimného obdobia. Rast sa však teraz oživuje. Informuje o tom v pondelok tamojšie ministerstvo hospodárstva vo svojej pravidelnej mesačnej správe. „Nemecká ekonomika po slabej zime naberá na rýchlosti,“ uvádza ministerstvo, ktoré v súčasnosti vedie námestník kancelárky Angely Merkelovej Sigmar Gabriel.

„Výkon ekonomiky… pravdepodobne v poslednom štvrťroku minulého roka ďalej naberal na sile. Hrubý domáci produkt za celý minulý rok bude však iba mierne nad úrovňou z predchádzajúceho roka,“ dodal. Nemecký štatistický úrad zverejní údaje o raste ekonomiky v stredu.

Nemecká ekonomika počas prvých rokov dlhovej krízy v eurozóne vykazovala silný rast a po oslabení v závere roku 2012 sa v prvom kvartáli 2013 opäť zotavila. V treťom kvartáli však rast spomalil na úroveň 0,3 % a za celý rok 2013 vláda v Berlíne očakáva posilnenie výkonu ekonomiky iba o 0,5 %. Vďaka zlepšeniu podmienok v globálnej ekonomike, očakávanému rastu investícií a silnejšiemu domácemu dopytu by mal podľa vládnych prognóz hrubý domáci produkt Nemecka v roku 2014 posilniť o 1,7 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy