Nová 10-eurová bankovka bude uvedená do obehu 23. septembra 2014

Európska centrálna banka (ECB) dnes vo Frankfurte nad Mohanom odhalila novú bankovku v hodnote 10 eur. Do obehu bude uvedená 23. septembra tohto roka. Informovala o tom dnes Národná banka Slovenska (NBS).
Hoci sa nová desaťeurovka podobá na prvú verziu vydanú v roku 2002, bola vynovená a vybavená niekoľkými novými a zdokonalenými ochrannými prvkami. Rovnako ako aj nová bankovka v hodnote päť eur, aj nová 10-eurová bankovka má vo vodoznaku a holograme portrét Európy a postavy z gréckej mytológie. „Nová bankovka sa bude dať ľahko rozpoznať, pretože sa podobá 10-eurovej bankovke z prvej série. Dizajn bankovky využíva pokrok dosiahnutý v technológii výroby bankoviek, vďaka čomu ju bude ešte ťažšie sfalšovať. Zároveň bude aj trvácnejšia,“ priblížila NBS.
Rovnako ako eurové bankovky prvej série, aj nová 10-eurová bankovka sa bude dať veľmi ľahko overiť hmatom, pohľadom a naklonením. Popri portréte Európy v holograme a vodoznaku bankovky obsahujú aj smaragdové číslo, ktoré pri naklonení mení farbu zo smaragdovo-zelenej na tmavomodrú. „Bankovky v hodnote päť a desať eur zo série Európa sú vďaka nánosu ochrannej vrstvy ešte odolnejšie. To znamená, že bankovky nebude potrebné vymieňať tak často, čím sa znížia náklady a nepriaznivý vplyv na životné prostredie,“ informovala národná banka.
Bankovky zo série Európa sa zavádzajú postupne v priebehu niekoľkých rokov. Euro v súčasnosti používa 334.000 ľudí v 18 krajinách eurozóny.

Súvisiace články

Aktuálne správy