Internet zabil hudbu, teraz jej pomáha vstať z popola

, The Economist Foto:SITA

V tomto roku sa podľa predpovedí zastaví zmršťovanie hudobného priemyslu a prichádza éra rastu. Tržby potiahnu predovšetkým online služby.

The Economist zverejnil graf celosvetových príjmov hudobného priemyslu. Obrázok síce pochádza ešte z novembra minulého roka, ale prognózy nepochybne platia.

Príjmy z " fyzických " zvukových nosičov  za 5 rokov klesli o takmer 10 miliárd dolárov, teda zhruba 45 percent. Tento trend zostane aj v budúcnosti.

Predplatené sťahovanie muziky má síce stabilný rast, ale ten je pomalý. Aj tak však do roku 2016 porazí fyzické nosiče.

Vyšším tempom porastú služby ponúkajúce nepretržité počúvanie hudby, no aj podiel  on – line "streamingu " je zatiaľ na hudobnom trhu stále malý.

Všetky tieto faktory spoločne môžu zastaviť viditeľný prepad príjmov v hudobnom priemysle už v roku 2014 a naštartovať konsolidovaný, citeľný rast. Netreba hádam dodávať, že toto je predstaviteľné predovšetkým vďaka masívnemu rozšíreniu smartfónov a stále lacnejšiemu prístupu k neobmedzenému dátovému prenosu.

Ani to nie je žiadna novinka, že okrem štruktúry príjmov sa radikálne zmenil aj spotrebiteľský dopyt. Formát dlhohrajúcej platne, či skôr minutáž prispôsobená kapacite formátu zvukových nosičov sa postupne vytráca. Rozvíjajúce sa digitálne kanály preferujú skôr jednotlivé skladby, tracky, alebo zostavujú zoznamy a kompilácie, ktorým dávajú prednosť.

Súvisiace články

Aktuálne správy