Najčastejšie falšovaná desaťeurovka dostala nové ochranné prvky

, ČTK;SITA Foto:SITA

Európska centrálna banka (ECB) dnes predstaví novú desaťeurovú bankovku. Bude to druhý produkt z novej série platidiel s posilnenou ochranou pred falšovaním. Nová bankovka by mala byť uvedená 23. septembra tohto roka.

"Jedným z hlavných dôvodov na zavedenie novej série bankoviek je zabezpečiť, aby ich všetci ľudia mohli aj naďalej používať s úplnou dôverou," uviedol v pondelok pri slávnostnom odhalení člen Výkonnej rady ECB (ME) Yves Mersch.
Hoci sa nová desaťeurovka podobá 10-eurovej bankovke prvej série vydanej v roku 2002, bola podľa ECB (ME) vynovená a vybavená niekoľkými novými a zdokonalenými ochrannými prvkami, vďaka čomu je bankovku ťažšie sfalšovať. Na novej desaťeurovke sa opäť objaví obraz bájnej gréckej princeznej Europy, ktorú podľa mýtu uniesol vládca bohov Zeus v podobe býčka a ktorá dala názov celému starému kontinentu. Názov Europa má aj celá nová séria bankoviek.

"Popri portréte Európy v holograme a vodoznaku obsahujú bankovky aj smaragdové číslo, ktoré pri naklonení mení farbu zo smaragdovozelenej na tmavomodrú," ozrejmila banka a doplnila, že nové bankovky zo série Európa sú vďaka nánosu ochrannej vrstvy odolnejšie.

Nová desaťeurovka bude len druhou bankovkou eura, ktorá sa dočká výraznejších zmien. Ako prvá to bola najpoužívanejšia päťeurová bankovka, ktorú šéf ECB Mario Draghi predstavil pred rokom v Bratislave,  v obehu je od mája. Na nej sa Europa v podobe vodotlače a hologramu objavila prvýkrát.

Európske bankovky majú viac bezpečnostných prvkov a vďaka špeciálnemu laku získavajú aj nový, odolnejší náter. Po desaťeurovke má prísť budúci rok do obehu bankovka v hodnote 20 eur. Eurosystém, ktorý tvorí ECB (ME) a národné centrálne banky, ďalej plánuje zaviesť zdokonalené verzie všetkých zostávajúcich eurových bankoviek, a to vo vzostupnom poradí. Súčasné eurobankovky, ktoré sú v obehu od januára 2002, plánuje sústava centrálnych bánk postupne stiahnuť. Eurosystém taktiež podniká podporné kroky potrebné na prispôsobenie zariadení, ktoré hotovosť spracúvajú alebo overujú pravosť bankoviek. "Majiteľom takýchto zariadení sa v rámci príprav na novú 10-eurovú bankovku odporúča čo najskôr kontaktovať ich dodávateľov a výrobcov," upozornila ECB (ME) .

ECB minulý mesiac dala na svoj ​​web online hru, ktorá postupne ukazuje bezpečnostné prvky nových bankoviek. Hráč sa dozvie nový prvok, keď dokončí jednu úroveň hry. Najlepších 20 hráčov dostane päťeurovú " VIP " bankovku osobne podpísanú šéfom ECB Draghim, ďalších 80 získa pamätnú desaťeurovku.

Za tlač eurobankoviek zodpovedá ECB (ME) , euromince sa však razia v členských štátoch menovej únie. Euro v súčasnosti používa 334 mil. ľudí v 18 krajinách eurozón (ME) y.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy