Rodičia by mali pracovať menej, Nemci presadzujú kratší týždeň

, ČTK Foto:TASR

Rodina na prvom mieste. Nemecká ministerka pre rodinu Manuela Schwesigová chce presadiť skrátený pracovný týždeň pre mladých rodičov. Namiesto obvyklých 40 hodín týždenne by podľa jej návrhu mali odpracovať 32 hodín, teda o jednu dennú zmenu menej. Cieľom je lepšie zladiť profesionálny a rodinný život.

"Práca na plný úväzok by mala byť u rodičov prehodnotená. Plný úväzok rodičov s malými deťmi by nemal byť 40 hodín, ale napríklad 32 hodín," povedala sociálna demokratka (SPD) v rozhovore pre  denník Handelsblatt.

"Chcem, aby obaja rodičia mali týždenný pracovný čas kratší. Preto bude partnerský príspevok. Z daňových prostriedkov by mohla byť časť ušlej mzdy kompenzovaná," vysvetlila ministerka, ktorá vychováva šesťročného syna.

"Práve ženy čiastočný úväzok často vedie do slepej uličky, keď sa po čiastočnom úväzku chcú vrátiť k úväzku plnému, čo dnes nie je možné. Preto ide aj o to, zaviesť právny nárok na návrat z čiastočného úväzku na plný," doplnila ministerka ďalšie podrobnosti v rozhovore s televíziou ARD.

S nápadmi ministerky nesúhlasia konzervatívni koaliční partneri, ani zamestnávatelia. "Pýtam sa, kde na to vezme peniaze," povedal v reakcii šéf parlamentnej frakcie kresťanských demokratov (CDU) kancelárky Angely Merkelovej Michael Fuchs.

Nemecká obchodná a priemyselná komora (DIHK) namieta, že osem z desiatich podnikov už ponúka pružnú pracovnú dobu a tretina ich zamestnancom prispieva na starostlivosť o dieťa. "Dodatočné zákonné nároky naopak v podnikoch zabránia vhodnejším riešeniam," povedal denníku Passauer Neue Presse Achim Dercks z vedenia DIHK.

Zo štúdie Inštitútu pre hospodársky výskum (DIW) však vyplýva, že nový rodičovský príspevok by v počiatočnej fáze štátnu kasu zaťažil nanajvýš 140 miliónmi eur ročne. To je výrazne menej než klasický rodičovský príspevok, na ktorý nemecký štát ročne dáva 4,6 miliardy eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy