Obmedzenie nákupu dlhopisov zo strany Fedu prišlo príliš skoro

Americká centrálna banka (Fed) príliš skoro rozhodla o obmedzení programu nákupu dlhopisov určeného na podporu ekonomiky.

Americká centrálna banka (Fed) príliš skoro rozhodla o obmedzení programu nákupu dlhopisov určeného na podporu ekonomiky. Urobila tak v období, keď nezamestnanosť ešte stále zotrváva nad hranicou, ktorá je pre banku kľúčová. Uviedol to dnes jeden z predstaviteľov Fedu Narayana Kocherlakota. Informoval o tom portál RTTNews.
Kocherlakota, ktorý je prezidentom Federálnej rezervnej banky v Minneapolise, povedal, že vedenie Federálneho rezervného systému by malo ekonomiku skôr ešte viac podporiť, a nie obmedziť program nákupu dlhopisov. O obmedzení rozhodol Fed na svojom decembrovom zasadnutí s tým, že rozsah programu od tohto roka zredukuje z 85 miliárd USD (62,56 miliardy eur) na 75 miliárd USD mesačne. Zároveň však dodal, že kľúčové úrokové sadzby ponechá blízko nuly dovtedy, dokiaľ miera nezamestnanosti neklesne pod hranicu 6,5 %.
Kocherlakota (počas decembrového hlasovania nemal hlasovacie právo) dal nesúhlas s krokom Fedu najavo ešte pred dnešnými zmiešanými informáciami z amerického ministerstva práce o vývoji na trhu práce za december. Podľa ministerstva v USA vzniklo v poslednom mesiaci roka len 74.000 nových pracovných miest, zatiaľ čo ekonómovia počítali s vytvorením až 196.000 nových pracovných pozícií. Na druhej strane ale nezamestnanosť klesla v poslednom mesiaci roka zo 7 % v novembri na 6,7 %. To je najnižšia nezamestnanosť od októbra 2008. Hlavným dôvodom poklesu nezamestnanosti však bolo to, že mnohí Američania si prestali hľadať prácu a vypadli z evidencie.

Súvisiace články

Aktuálne správy