Nezamestnanosť v USA klesla v decembri na 6,7 %, vyše 5-ročné minimum

V Spojených štátoch vzniklo v decembri minulého roka iba 74.000 nových pracovných miest, najmenej za posledné takmer tri roky. Záver roka bol tak pre ekonómov sklamaním po tom, ako predchádzajúce údaje z americkej ekonomiky naznačovali úspešné zakončenie roka. Napriek tomu však miera nezamestnanosti klesla výrazne pod 7 % a zaznamenala vyše 5-ročné minimum. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.
Americké ministerstvo práce dnes oznámilo, že v ekonomike vzniklo v decembri 74.000 nových pracovných miest, čo je najmenej od januára 2011. Miera nezamestnanosti ale klesla na 6,7 % zo 7 % v novembri, čo je najnižšia hodnota od októbra 2008. Pod výrazný pokles sa podpísal najmä fakt, že viac obyvateľov USA si prestalo prácu hľadať a vypadlo tak z evidencie nezamestnaných.
Čo sa týka slabého počtu nových pracovných miest, niektorí ekonómovia sa domnievajú, že je to iba dočasný jav, ktorý mohlo ovplyvniť mimoriadne nepriaznivé počasie. Na to poukazuje fakt, že stavebné firmy zrušili 16.000 pracovných miest, čo predstavuje najväčší pokles za posledných 20 mesiacov.

Súvisiace články

Aktuálne správy