Britsko – poľský spor kvôli emigrantom: Bojkotujte Tesco!

, iHNed Foto:SITA;TASR

Poliakom sa nepáči neustávajúca kritika svojich prisťahovalcov, ktorí prispievajú ku konkurencieschopnosti britskej ekonomiky.

Britský premiér David Cameron z domácich politických dôvodov presadil sprísnenie podmienok pre vyplácanie sociálnych dávok pre čerstvých prisťahovalcov z Bulharska a Rumunska, ktorí môžu od 1. januára cestovať po celej Európskej únii za prácou. Pri tej príležitosti si, za údajné zneužívanie sociálnych dávok,  svoje schytali aj Poliaci. Cameronovi kvôli jeho opakujúcim sa výpadom telefonoval tento týždeň poľský premiér Donald Tusk aj šéf konzervatívnej opozície Jaroslaw Kaczyński.

Bojkotujte obchody Tesco! Tak znela výzva, ktorú Poliakom adresoval Jan Bury, šéf poslaneckého klubu poľských ľudovcov, menšieho vládneho koaličného partnera. Je to zatiaľ posledná kapitola vo vojne slov, ktorú v posledných týždňoch vedú medzi sebou britskí  a poľskí politici kvôli prílivu poľských emigrantov na britské ostrovy.

Podľa portálu iHNed je na celej situácii pikantné aj to, že poľské národné záujmy v nej obhajuje minister zahraničia Radoslaw Sikorski, muž s vizážou a správaním britského utiahnutého gentlemana, ktorý sám bol kedysi v Británii emigrantom.

Svojich rodákov Sikorski naposledy obhajoval v rozhlasovom rozhovore, kde sa vyjadril, že na práci Poliakov v Británii zarába tamojšia štátna kasa desiatky miliárd libier a Cameronove ostré slová voči prisťahovalcom sú súčasťou britskej domácej politiky. Vládni konzervatívci sú totiž pod tlakom rastúcej popularity populistickej nacionalistickej strany UKIP.

" európske krajiny, ktoré sa ako ja domnievajú, že je zlé, keď niekto z Poľska príde sem a tvrdo pracuje, čoho som zástancom, ale nemyslím si, že by sme mali platiť prídavky ich deťom a podporovať ich rodinu doma," povedal premiér David Cameron pre BBC .

Poľská komunita, tvoriaci okolo 700 000 ľudí, je druhou najväčšou v Británii nenarodenou skupinou cudzincov. Už pomaly opúšťajú tie najhoršie platené práce, ktoré teraz čakajú na Rumunov a Bulharov a etablujú sa ako súčasť britskej spoločnosti. Po vstupe Poľska do EÚ odišli pracovať do členských krajín únie viac ako dva milióny Poliakov.

Poľský think – tank Polityka Insight spočítal, že z Poliakov na britských ostrovoch je zamestnaných 85 %, čo je najväčší podiel zo všetkých skupín prisťahovalcov. V priemere môže za rok poľský prisťahovalec minúť 6 – 7 tisíc libier, z čoho menej ako päť percent posiela rodine v Poľsku. Ročne tak britskí Poliaci minú v Británii 3 až  4 miliardy libier, čo je 0,4 % všetkých britských spotrebných výdavkov.

Plat prisťahovalcov z členských krajín EÚ je v Británii priemerne o 25 % nižší, takže Poliaci, ale aj Česi,  Slováci a ďalšie národy prispievajú ku konkurencieschopnosti britskej ekonomiky.

Poľskí ľudovci výzvou na bojkot obchodného reťazca odpovedali podľa iHNEd podobným populizmom, aký použil David Cameron. Paradoxne, bojkot obchodov Tesca v Poľsku by zvýšil poľskú nezamestnanosť, ktorá sa pohybuje okolo trinástich percent. "Tesco je firma, ktorá sa zaujíma o maloobchod, nie o politiku," bránil firmu jej hovorca v Poľsku Michal Sikora.

Tesco od roku 1995 investovalo v Poľsku dve miliardy eur a s viac než 400 obchodmi  je jedným z najväčších reťazcov. Obrat firmy v Poľsku bol vlani okolo troch miliárd eur, zhruba tri percentá všetkého obratu Tesca.

Britsko – poľský spor je len začiatkom toho, ako zúfalo sa európski politici snažia brániť nástupu nacionalistických populistov. Ich rastúcu popularitu preveria májové voľby do Európskeho parlamentu. Až potom sa kolesá vzájomných populistických obvinení roztočia naplno, pretože napríklad v Británii a Poľsku nastane tá pravá kampaň pred národnými voľbami, ktoré sa odohrajú v roku 2015.

Súvisiace články

Aktuálne správy