ECB nezmenila kľúčovú úrokovú sadzbu

Európska centrálna banka (ECB) dnes nezmenila kľúčovú úrokovú sadzbu a ponechala ju na rekordne nízkej úrovni 0,25 %, napriek obávam zo slabého rastu ekonomiky eurozóny a nízkej miery inflácie v regióne. Informovala o tom agentúra AP.
Banka nezmenila ani úrokovú sadzbu pre jednodňové refinančné operácie, ktorá zostala na úrovni 0,75 % a depozitnú sadzbu, ktorá je na nule.
Nízke úroky môžu síce podporiť hospodársky rast menovej únie, ale všeobecne ECB nemá veľa priestoru na ďalšie manévrovanie. Analytici sa preto domnievajú, že možno vyskúša iné nástroje, aby pomohla oživiť ekonomiku. Jednou z možností je napríklad ponuka lacných úverov pre komerčné banky pod podmienkou, že tieto peniaze požičajú firmám.
ECB má obavy z nízkej miery inflácie, ktorá klesla na 0,8 %. To je nielen známkou slabého hospodárskeho rastu, ale sťažuje tiež zadlženým krajinám, ako je Grécko redukciu dlhu.
Cieľom centrálnej banky je udržať infláciu pod úrovňou 2 %. Zníženie úrokovej sadzby a ponuka lacných úverov by jej s tým mali pomôcť, ale komerčné banky v eurozóne zatiaľ nepremietli lacné úvery od ECB do úrokov pre klientov.
Ekonomika regiónu, ktorý platí eurom, sa zotavuje len pomaly z recesie. V 3. štvrťroku 2013 stúpol jej výkon medzikvartálne len o 0,1 %. Príčinou slabého hospodárskeho rastu sú problémy bankového sektora, ktorý obmedzil poskytovanie úverov, a tiež snaha vlád v eurozóne skresať dlhy obmedzením výdavkov a zvyšovaním daní.

Súvisiace články

Aktuálne správy