Bank of England ponechala úrokové sadzby na rekordnom minime

Britská centrálna banka ponechala dnes úrokové sadzby nezmenené v súlade so svojou politikou nehýbať s nimi, dokiaľ proces oživenia ekonomiky nebude stabilný a miera nezamestnanosti neklesne na bankou stanovenú úroveň. Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.
Bank of England (BoE) ponechala kľúčovú úrokovú sadzbu na historickom minime 0,5 %. Nemenila ani svoj program kvantitatívneho uvoľňovania. Ten tak zostáva na doterajšej úrovni 375 miliárd libier (453,06 miliardy eur).
Kľúčovú úrokovú sadzbu drží BoE na 0,5-% úrovni od marca 2009. Po tom, ako v lete minulého roka nastúpil na post guvernéra BoE Kanaďan Mark Carney, nový guvernér uviedol, že na tejto úrovni ostane sadzba dovtedy, dokiaľ miera nezamestnanosti neklesne na 7 %. S takýmto vývojom pritom v tom čase počítal najskôr v roku 2016.
Nezamestnanosť, ktorá v Británii klesla v októbri na 7,4 %, však klesá rýchlejším tempom, než sa pôvodne čakalo. Ekonómovia sa teraz domnievajú, že Carney bude donútený buď stanovenú hranicu znížiť, prípadne jej dosiahnutie ignorovať. Viacerí sa totiž obávajú, že prípadné zvýšenie sadzieb by mohlo zabrzdiť súčasné oživenie britskej ekonomiky.

Súvisiace články

Aktuálne správy