Prvé ložisko ropy na Slovensku bolo objavené pred 100 rokmi v Gbeloch

Prvé ložisko ropy na Slovensku bolo objavené pred 100 rokmi v Gbeloch. Ropu navŕtali 10. januára 1914 a s jej priemyselnou ťažbou sa začalo o tri dni neskôr.
Z prvej sondy sa denne ťažilo asi 15 ton ropy. Odvtedy sa na našom území vyťažilo približne 3,5 milióna ton ropy. Najvyššia ťažba na slovenskom území bola dosiahnutá v roku 1963, a to 84.500 ton. V súčasnosti pokrýva domáca ťažba ropy len okolo 0,2 percenta spotreby.
Priekopníkom v ťažbe a využití zemného plynu, sprevádzajúceho náleziská ropy, bol výstredný gbelský sedliak Ján Medlen. Ten v roku 1912 zistil, že na jeho močaristých pozemkoch uniká zo zeme plyn, ktorý sa dá ľahko zapáliť, a využil ho na vykurovanie svojho domu. Na mieste výronu plynu postavil jednoduchý zásobník z tehál utesnený hlinou a plyn odtiaľ viedol zakrytou priekopou do svojho domu. Nahromadený plyn však jedného dňa vybuchol a odniesol strechu jeho domu. Informácia o výbuchu plynu sa úradnou cestou dostala na ministerstvo financií uhorského kráľovstva, oddelenie pre štátne kutanie na zemný plyn, zemný olej a draselnú soľ, a tak sa na Záhorí objavili geológovia a prieskumníci a začalo sa hľadanie ropy. Prvú sondu začali vŕtať 28. októbra 1913 pomocou pojazdnej ručnej vŕtacej súpravy. Ložisko ťažkej ropy objavili v hĺbke 163 až 168 m.
Ropa sa stala počas prvej svetovej vojny vzácnou surovinou, čo sa prejavilo na jej stúpajúcej cene. Rakúsko-uhorská vláda preto ťažbu zvyšovala. Do vzniku ČSR v roku 1918 sa v Gbeloch vyťažilo 29.362 ton ropy a na jej ťažbe pracovalo približne 400 robotníkov.
Ropa z náleziska v Gbeloch patrí medzi ťažké ropy. Je to olejovitá kvapalina zelenej farby. Pôvodne sa používala aj na liečenie. Na mieste jej prvého nálezu sa nachádza pamätná tabuľa a jej objaviteľa Jána Medlena pripomína v Gbeloch na Naftárskej ulici pamätná busta.
Okrem Záhoria sa nálezy ropy malého významu nachádzajú aj na východnom Slovensku v oblasti Mikovej pri Medzilaborciach a na Kysuciach.
V októbri 2013 otvorili v priestoroch základnej umeleckej školy novú muzeálnu expozíciu naftárstva. Vznikla pri príležitosti 100. výročia objavenia ropy na Slovensku gbelským rodákom Jánom Medlenom a 100. výročia začatia vrtných prác v regióne.

Súvisiace články

Aktuálne správy