W. Schäuble opäť obhajoval vysoký obchodný prebytok Nemecka

Nemecký minister financií počas stretnutia so svojím americkým náprotivkom opätovne obhajoval rastúci prebytok zahraničného obchodu Nemecka. Spojené štáty totiž tlačia na najsilnejšiu ekonomiku eurozóny, aby urobila viac pre posilnenie domáceho dopytu a tým pre podporu slabších ekonomík eurozóny. Informovali o tom agentúra AP a na svojej stránke denník The Washington Post.
Americký minister financií Jacob Lew dnes v Berlíne rokoval s nemeckým ministrom financií Wolfgangom Schäublem. Nemecko je druhou zo zastávok Jacoba Lewa počas jeho dvojdňovej návštevy krajín eurozóny. Okrem Nemecka Lew navštívi Francúzsko a poslednou krajinou bude Portugalsko.
Rokovania ministrov v Berlíne sa uskutočnili iba pár hodín po tom, ako Nemecko zverejnilo, že jeho obchodný prebytok za november sa v porovnaní s októbrom zvýšil.
Spojené štáty výraznejšie upozornili na problém nemeckej obchodnej bilancie koncom minulého roka, keď vo svojej polročnej správe americké ministerstvo financií oznámilo, že výrazná orientácia nemeckej ekonomiky na vývoz poškodzuje ostatné krajiny eurozóny, ako aj svetovú ekonomiku. Podľa Schäubleho ale obchodný prebytok Nemecka prispieva k zvýšenému exportu eurozóny.
Zvýšiť domáci dopyt by mohlo pomôcť plánované zavedenie minimálnej mzdy, ktoré by posilnilo kúpnu silu niektorých obyvateľov Nemecka. To by následne zlepšilo aj pozíciu krajín exportujúcich na nemecký trh.

Súvisiace články

Aktuálne správy