Írsko pripravuje emisiu 10-ročných dlhopisov

Írsko sa chystá otestovať situáciu na medzinárodných trhoch a pripravuje emisiu 10-ročných dlhopisov, prvú od skončenia záchranného programu v decembri 2013. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na írsku agentúru pre riadenie štátneho dlhu (NTMA).
Írsko už minulý rok v marci úspešne predalo 10-ročné bondy za 5 miliárd eur, ale to ešte čerpalo finančnú pomoc zo záchranného balíka vo výške 85 miliárd eur, ktorý mu v roku 2010 poskytli krajiny eurozóny a Medzinárodný menový fond.
Plánovaná emisia, ktorá sa má podľa obchodníkov uskutočniť v najbližších dňoch, tak preverí dôveru trhu v írsku ekonomiku. Aukciu budú s napätím sledovať aj Grécko, Portugalsko a Cyprus, ktoré v minulosti museli tiež požiadať o záchranný úver a pripravujú sa na návrat na finančné trhy.
Dublin vlani 15. decembra formálne ukončil záchranný program a má dostatok financií do roku 2015. NTMA však chce obnoviť pravidelné aukcie dlhopisov, aby ukázala, že Írsko „sa vrátilo do normálu“ a dokáže získať peniaze na trhu, a tiež, aby zabezpečila krajinu pred prípadnými budúcimi turbulenciami na trhoch.
NTMA neposkytla ďalšie informácie, ale zdroj oboznámený so situáciou agentúre Reuters povedal, že plánuje emisiu dlhopisov v hodnote približne 3 miliardy eur.
Írska ekonomika ožíva a naberá tempo. V 3. štvrťroku dokonca vzrástla viac, ako sa čakalo. Konkrétne sa hrubý domáci produkt (HDP) Írska v období júl – september 2013 zvýšil o 1,5 % v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom a miera nezamestnanosti, ktorá v roku 2012 kulminovala na úrovni 15,1 %, klesla na 12,5 %. Vláda očakáva, že tento rok stúpne výkon írskej ekonomiky o 2 %.
Výnosy z 10-ročných írskych dlhopisov na sekundárnych trhoch od kulminácie v roku 2015 už klesli na približne 3,4 % a sú dokonca nižšie ako výnosy zo španielskych a talianskych dlhopisov, ktoré sa pohybujú okolo úrovne 3,9 %. Taliansko pritom nečerpá žiadnu finančnú pomoc a Madrid požiadal len o záchranný úver pre bankový sektor. To znamená, že dôvera trhu v írsku ekonomiku je relatívne optimistická, aj keď niektorých investorov znepokojuje vysoký štátny dlh, zhruba na úrovni 124 % HDP.
NTMA vo svojom vyhlásení uviedla, že emisiou 10-ročných dlhopisov poverila banky Barclays, Citi Bank, Danske Bank, Deutsche Bank, Morgan Stanley a spoločnosť Davy Stockbrokers.

Súvisiace články

Aktuálne správy