Šéf ČNB získal za oslabenie koruny titul európsky guvernér roka 2014

Sporné novembrové rozhodnutie Českej národnej banky (ČNB) o cielenom oslabovaní českej meny prinieslo guvernérov Miroslavovi Singerovi ocenenie Guvernér centrálnej banky v Európe pre rok 2014. Cenu mu udelil mesačník The Banker vydavateľstva Financial Times Group. Informoval o tom portál českého denníka MF Dnes.
Singer dostal cenu najmä za intervencie, ktoré majú za cieľ zvýšiť infláciu a podporiť ekonomiku. Práve o pozitívnom vplyve týchto opatrení na upadajúcu ekonomiku však mnohí ekonómovia pochybujú.
Guvernér ČNB Singer to považuje za ocenenie celého tímu bankovej rady. Povedal, že to chápe ako ocenenie odborníkmi, konečné zhodnotenie prinesie podľa neho až čas.
„Avšak aj napriek tomu ide o určité potvrdenie toho, že kroky, ktoré robíme, sú v kontexte súčasného stavu poznania v oblasti teórie a praxe menovej politiky širokým odborným publikom hodnotené ako adekvátna a účinná reakcia na situáciu, v ktorej sa dnes nachádza česká ekonomika,“ uviedol.
ČNB chce až do roku 2015 držať kurz domácej meny na úrovni 27 Kč za euro. V novembri to znamenalo skokové oslabenie českej koruny o 1 Kč. Intervencia sa naplno premietne v spotrebiteľských cenách až v najbližších mesiacoch.

Súvisiace články

Aktuálne správy