Rumunom a Bulharom sa otvoril trh práce EÚ

S nástupom nového roka skončila platnosť dočasných obmedzení na trhu práce, ktorým vo viacerých starších členských štátoch EÚ podliehali občania Rumunska a Bulharska

Občania Rumunska a Bulharska sa od stredy 1. januára môžu zamestnať v ktoromkoľvek štáte 28-člennej Európskej únie. S nástupom nového roka totiž skončila platnosť dočasných obmedzení, ktoré po rozšírení únie o Bulharsko a Rumunsko zaviedli viaceré krajiny pre obavy z prílevu lacnej pracovnej sily. Bulharsko a Rumunsko vstúpili do Európskej únie v roku 2007 ako najchudobnejší členovia bloku. Obavy z masového náporu cudzincov a zneužívania sociálneho systému zaznievali najmä z Veľkej Británie a Nemecka, vlády v Sofii a Bukurešti ich však označujú za prehnané.

Vo Veľkej Británii tamojšia vláda pred koncom minulého roka presadila sériu opatrení s cieľom znemožniť novým imigrantom čerpať podporu v nezamestnanosti už v okamihu príchodu do krajiny. Návrh opatrení, ktoré majú prisťahovalcom z nových štátov EÚ sťažiť prístup k sociálnym dávkam, predstavila aj bavorská Kresťansko-sociálna únia, ktorá je sesterskou stranou kresťanských demokratov kancelárky Angely Merkelovej. Od pádu komunizmu pred vyše dvoma desaťročiami odišli do zahraničia vrátane členských štátov EÚ zhruba tri milióny Rumunov a milión Bulharov, uviedla agentúra AFP.

Súvisiace články

Aktuálne správy