Ceny ropy sa v závere tohto obchodného týždňa zvýšili

Ceny ropy sa v závere tohto obchodného týždňa zvýšili v reakcii na dobré správy z americkej ekonomiky, ktorá v 3. štvrťroku rástla viac, ako uvádzal predbežný odhad. Informovala o tom agentúra AP.
Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou vo februári uzavrel v piatok (20. 12.) obchodovanie pri cene 99,32 USD (72,73 eura), čo je o 28 centov viac ako v predchádzajúci deň. Za celý tento týždeň sa cena kontraktu zvýšila približne o 3 %, a to najmä vďaka signálom o zlepšovaní situácie v americkej ekonomike, ktorá je najväčším spotrebiteľom komodity na svete.
Zo spresnených údajov amerického ministerstva obchodu vyplýva, že hrubý domáci produkt (HDP) Spojených štátov sa v 3. kvartáli 2013 zvýšil medziročne o 4,1 %, a nie o 3,6 %. Dosiahol tak najrýchlejšie tempo rastu od 4. kvartálu 2011. Prekonal aj odhady analytikov, ktorí predpovedali, že spresnené výsledky potvrdia predchádzajúci odhad, teda expanziu o 3,6 %.
Severomorská ropná zmes Brent, od ktorej sa odvíjajú ceny ropy pre americké rafinérie, zdražela v posledný deň tohto obchodného týždňa o 1,48 USD, alebo 1,3 % na 111,77 USD za barel.

Súvisiace články

Aktuálne správy