EK nesúhlasí s rozhodnutím S&P, ktorá EÚ znížila rating

Úverový rating Európskej únie (EÚ) by sa mal určovať podľa jej vlastných hodnôt, keďže fungovanie bloku, vrátane jeho rozpočtu, je postavené na špecifických zmluvách.

Úverový rating Európskej únie (EÚ) by sa mal určovať podľa jej vlastných hodnôt, keďže fungovanie bloku, vrátane jeho rozpočtu, je postavené na špecifických zmluvách. Uviedla to dnes Európska komisia (EK) v reakcii na rozhodnutie agentúry Standard & Poors (S&P), ktorá znížila dlhodobý rating EÚ z najvyššej známky AAA o jeden stupeň na AA+. Informovala o tom agentúra RTTNews.
S&P to odôvodnila znížením celkovej dôveryhodnosti členských štátov v dôsledku hádok o rozpočet EÚ a tiež predchádzajúcim znížením ratingu viacerých veľkých krajín vrátane Francúzska, Talianska a Španielska. Agentúra pripomína, že rokovania o rozpočte sprevádzajú hádky a podpora únie v niektorých štátoch klesá rovnako ako súdržnosť členov bloku. Domnieva sa, že niektoré štáty by sa mohli dožadovať zmien vo výške príspevku do rozpočtu EÚ a odmietnuť doterajší systém, ktorý sa odvíja od pomerného základu.
"Komisia nesúhlasí s tvrdením S&P, že záväzky členských štátov voči rozpočtu EÚ sú v prípade záťažového scenára sporné," vyhlásil eurokomisár pre hospodárske a menové záležitosti Olli Rehn.
Zdôraznil, že všetky členské štáty a vždy, teda aj počas finančnej krízy, uhradili svoje príspevky do úniového rozpočtu v plnej miere a načas.

Súvisiace články

Aktuálne správy