S&P odobrala EÚ najvyšší rating, znížila ho o jeden stupeň

, ČTK Foto:SITA

Agentúra Standard & Poor's dnes znížila dlhodobý rating Európskej únie z najvyššej známky AAA o jeden stupeň na AA +. Dôvodom rozhodnutia je údajné rastúce napätie medzi jednotlivými členskými krajinami v rámci rokovaní o rozpočte a krok navyše nasleduje zníženie úverovej spoľahlivosti viacerých členských štátov EÚ, ku ktorému S & P pristúpila v posledných mesiacoch.

"Podľa nášho názoru sa celková úverová spoľahlivosť súčasnej dvadsaťosmičky členských štátov Európskej únie zhoršila," uviedli S&P vo vyhlásení. Podľa agentúry sú rozpočtové rokovania EÚ teraz spornejšie, čo ukazuje, že medzi niektorými členskými krajinami nie je taká podpora únie. Zhoršila sa tiež súdržnosť medzi krajinami a niektoré štáty by mohli odmietnuť financovať rozpočet EÚ podľa pomerného základu.

Agentúra S&P udelila negatívny výhľad ratingu EÚ v januári 2012 a od tej doby zhoršila hodnotenie úverovej spoľahlivosti Francúzska, Talianska, Španielska, Malty, Slovinska, Cypru a Holandska. Ratingová agentúra poznamenala, že po tom, ako v novembri zhoršila hodnotenie Holandska, zostalo v rámci únie iba šesť členských krajín s ratingovou známkou na najvyššom stupni AAA.

EÚ síce nie je suverénnym štátom, môže si však požičiavať svojim menom. Podľa S&P nesplatené  pôžičky EÚ teraz dosiahli 56 miliárd eur.

Úverový rating je dôležitý pre investorov, pretože im ukazuje, aká je pravdepodobnosť splatenia úveru správne a včas. Má dôležitý vplyv na podmienky pôžičky a na ochotu veriteľov príslušnému štátu alebo subjektu požičiavať. Čím je rating vyšší, tým lepšie je dlžník vnímaný v očiach veriteľov, a je pravdepodobné, že si bude schopný zabezpečiť lacnejšie pôžičky.

Súvisiace články

Aktuálne správy