Írska ekonomika v treťom kvartáli posilnila

Hrubý domáci produkt krajiny v období medzi júlom a septembrom medzikvartálne posilnil o 1,5 %

Írska ekonomika v treťom kvartáli výrazne posilnila. Vyplýva to z údajov írskeho štatistického úradu (CSO). Hrubý domáci produkt (HDP) krajiny v období medzi júlom a septembrom medzikvartálne posilnil o 1,5 %. Úrad taktiež zrevidoval údaje o raste írskej ekonomiky za druhý kvartál. Írske hospodárstvo v tomto období vzrástlo o 1 %, kým predchádzajúce údaje počítali s rastom na úrovni 0,4 %.

Údaje za prvý štvrťrok však štatistický úrad v krajine upravil smerom nadol. V období od januára do marca sa írska ekonomika zmenšila o 1,1 %, pričom podľa pôvodných odhadov mal byť pokles na úrovni 0,6 %. „Za celý rok 2013 ekonomika pravdepodobne smeruje k rastu 0,3 %,“ povedal Jonathan Loynes zo spoločnosti Capital Economics s tým, že v roku 2012 ekonomika krajiny posilnila o 0,2 %.

Írsko úspešne dokončilo záchranný program a medzinárodnú úverovú dohodu opúšťa ako prvý členský štát eurozóny. Vyhlásil to v decembri írsky minister financií Michael Noonan. Írsko požiadalo o medzinárodnú finančnú pomoc ako druhá krajina eurozóny po Grécku. Na úverovom programe v objeme 85 mld. eur sa dohodla vláda v Dubline s EÚ a Medzinárodným menovým fondom koncom roka 2010 po kolapse svojich bánk.

Súvisiace články

Aktuálne správy