Francúzsky parlament schválil rozpočet na rok 2014

Francúzsky parlament dnes schválil návrh rozpočtu na rok 2014, ktorý mu predložila vláda socialistov. Cieľom kabinetu je znížiť schodok verejných financií Francúzska na budúci rok na 3,6 % hrubého domáceho produktu (HDP) z tohoročných 4,1 % HDP. Informovala o tom agentúra DPA.
Vláda v návrhu počíta s redukciou rozpočtových výdavkov o 15 miliárd eur, ako aj so zvýšením dane z pridanej hodnoty zo súčasných 19,6 % na 20 %.
Vládna odhaduje, že opatrenia, ktoré zapracovala do rozpočtu, jej na budúci rok prinesú úspory v celkovej hodnote 3 miliardy eur. Socialistická vláda zoškrtala v rozpočte na rok 2014 najmä výdavky ministerstiev aj regionálnych vlád, aby stlačila deficit na 82,57 miliardy eur, čo zodpovedá 3,6 % HDP.
Podľa pravidiel Európskej únie schodok v rozpočte členských štátov nesmie prekročiť 3 % HDP. Brusel však povolil Francúzsku čas, aby stlačilo deficit v rozpočte na požadovanú úroveň do roku 2015.
Vláda v Paríži pri návrhu rozpočtu na rok 2014 vychádzala z predpokladu, že výkon druhej najväčšej ekonomiky eurozóny na budúci rok vzrastie o 0,9 % po tohtoročnom pokles o 0,1 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy