Fínska ekonomika klesne tento rok výraznejšie, nezamestnanosť vzrastie

Fínske ministerstvo financií zhoršilo prognózu vývoja ekonomiky na tento aj budúce dva roky. Dôvodmi sú očakávaný slabý domáci dopyt a nižšie súkromné investície. Informoval o tom portál RTTNews.
Ministerstvo uviedlo, že v tomto roku by ekonomika mala klesnúť až o 1,2 %. To je výrazné zhoršenie odhadu, keďže pôvodne očakávalo, že tohtoročný pokles ekonomiky dosiahne maximálne 0,5 %. Hospodárstvo by tak malo zaznamenať pokles už druhý rok po sebe.
V nasledujúcom roku predpokladá ministerstvo rast, no slabší, než pôvodne čakalo. Zatiaľ čo v predchádzajúcej prognóze počítalo s budúcoročným rastom na úrovni 1,2 %, najnovšie očakáva rast len o 0,8 %. V roku 2015 by sa mal rast ekonomiky zrýchliť na 1,8 %, aj to je však horší výhľad, keďže v pôvodnej prognóze rátalo ministerstvo s rastom o 2 %.
Nepriaznivú prognózu v oblasti vývoja ekonomiky doplnila ďalšia negatívna prognóza, a to v oblasti nezamestnanosti. Tá by sa podľa ministerstva mala tento rok zvýšiť na 8,2 % zo 7,7 % v roku 2012. Situácia sa v budúcom roku ešte zhorší, očakáva ministerstvo, ktoré odhaduje v roku 2014 rast nezamestnanosti na 8,4 %. S poklesom počíta až v roku 2015, keď by sa miera nezamestnanosti mala vrátiť na 8,2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy