Daňové zaťaženie vo Francúzsku klesne, tvrdí minister Cazeneuve

Daňové zaťaženie je vo Francúzsku podľa Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj tretie najvyššie v rámci členských krajín OECD, po Dánsku a Belgicku.

Plánované ozdravenie daňového systému vo Francúzsku povedie k zníženiu zaťaženia daňových poplatníkov v krajine. V stredu to uviedol francúzsky minister pre rozpočet Bernard Cazeneuve. Plány zjednodušiť daňový systém v krajine minulý mesiac avizoval francúzsky premiér Jean-Marc Ayrault. Neuviedol však, či pripravovaná reforma prinesie zníženie daňového zaťaženia. To je vo Francúzsku podľa Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) tretie najvyššie v rámci členských krajín OECD, po Dánsku a Belgicku.

„Daňová reforma nemôže byť úspešná, ak daňové zaťaženie neklesne,“ uviedol minister s tým, že bude potrebné nájsť úspory vo výdavkoch. Zároveň uviedol, že rok 2014 by mal priniesť úsporu vo výdavkoch vo výške 15 mld. eur. Asociácia Medef, ktorá združuje zamestnávateľov, v stredu vládu vyzvala, aby daňové reformy obsahovali zníženie daní pre firmy. Toto zníženie by malo byť rozložené do niekoľkých rokov. Zmeny by sa podľa asociácie Medef mali financovať z prostriedkov ušetrených na výdavkoch. Sadzba dane pre firmy je vo Francúzsku 33 %, pričom priemer eurozóny je 23 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy