Confindustria zhoršila Taliansku prognózu pre tento rok

Taliansko balansuje na ostrí noža. Hrozba sociálnych nepokojov v krajine stúpa aj napriek tomu, že sa recesia ekonomiky po dvoch rokoch blíži ku koncu. Upozornila dnes talianska federácia zamestnávateľov Confindustria, ktorá zároveň zhoršila svoju prognózu pre tretiu najväčšiu ekonomiku eurozóny v tomto roku. Informovala o tom agentúra Reuters.
Confindustria, ktorá zastupuje takmer 150.000 talianskych firiem, najnovšie očakáva, že sa hrubý domáci produkt (HDP) krajiny v tomto roku zníži o 1,8 %, a nie o 1,6 %, ako pôvodne odhadovala. Na budúci rok však predpovedá Taliansku mierny rast ekonomiky.
„Najväčšiu hrozbu predstavuje rozpad sociálnej súdržnosti a nárast protestných hnutí iniciovaných skupinami, ktoré vyzývajú na neposlušnosť a rozvrat inštitúcií,“ uvádza sa v správe Confindustrie.
V nasledujúcom roku federácia očakáva oživenie talianskej ekonomiky a rast HDP o 0,7 % a v roku 2015 zrýchlenie rastu na 1,2 %. Pri nepriaznivejšom scenári však môže výkon talianskej ekonomiky v budúcom roku stúpnuť len o 0,4 % a v roku 2015 môže stagnovať.
Prognóza jednej z hlavných lobistických skupín v Taliansku ešte zvýšila obavy z rastúceho sociálneho napätia v tretej najväčšej ekonomike eurozóny, ktorá v uplynulých dvoch týždňoch zažila niekoľko protivládnych demonštrácií.
Situácia na finančných trhoch sa pritom tento rok upokojila vďaka Európskej centrálnej banke, ktorá oznámila, že je pripravená nakupovať dlhopisy členov eurozóny, ak o to požiadajú. To pomohlo Taliansku a Španielsku stlačiť výnosy z dlhopisov z úrovne, pri ktorej museli Grécko, Írsko a Portugalsko požiadať o záchranný úver. Vláda v Ríme musela zaviesť prísne úsporné opatrenia, aby znova získala dôveru investorov, ale škrty vo výdavkoch štátu nahnevali verejnosť.
Confindustria predpovedá, že rozpočtový schodok Talianska dosiahne tento rok 3 % HDP, čo je maximálna povolená hranica v eurozóne, na budúci rok klesne na 2,7 % HDP a v roku 2015 sa zníži na 2,5 % HDP.
Ale štátny dlh Talianska, ktorý je najvyšší v eurozóne, sa tento rok vyšplhá až na 132,6 % HDP namiesto pôvode odhadovaných 131,7 % HDP, a v roku 2014 sa ešte zvýši na 133,7 % HDP. Až v nasledujúcom roku 2015 by mal klesnúť na 132 % HDP.

Súvisiace články

Aktuálne správy