Technický trh bol v treťom kvartáli v miernom poklese

V treťom kvartáli tohto roka zaznamenal trh technického spotrebného tovaru medziročne mierny pokles. Najvýraznejšie prepady boli v sektoroch spotrebnej elektroniky a fotoaparátov. Naopak, najviac sa darilo oblasti telekomunikácii. Vyplýva to z výsledkov prieskumu spoločnosti GfK.
Telekomunikácie pokračujú v pozitívnom vývoji, k čomu výrazne prispeli smartfóny s väčšou uhlopriečkou. Naopak, sektor spotrebnej elektroniky ostal v treťom štvrťroku v záporných číslach a medziročne klesol o takmer 17 %. Tento vývoj výrazne ovplyvňujú televízory, ktoré zaznamenali medziročný pokles. Darí sa však prístrojom s veľkou uhlopriečkou a pokročilými funkciami.
Trh digitálnych fotoaparátov v rovnakom období klesol medziročne o viac ako 12 %. Negatívny vývoj bol ovplyvnený kompaktmi s pevným objektívom, ktoré zaznamenali medziročný dvojciferný prepad tržieb. Digitálne zrkadlovky sa udržali na takmer totožnej úrovni ako vlani. Jedinou rastúcou kategóriou tak ostávajú kompakty s výmenným objektívom.
V porovnaní s vlaňajším tretím štvrťrokom zaznamenal trh malých domácich spotrebičov tento rok pokles o dve percentá. Negatívny vývoj sektora je daný najmä poklesom kategórie vysávačov. Pokles pokračoval aj na trhu veľkých domácich spotrebičov, a to o viac ako sedem percent. Pozitívny vývoj na trhu zaznamenali iba relatívne malé produktové skupiny ako mrazničky a sušičky.
Na druhej strane, rast v rovnakom období zaznamenal IT trh, a to najmä vďaka tabletom a prenosným počítačom. Pozitívny vývoj tržieb zaznamenal aj sektor kancelárskej techniky. V porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška vzrástla hodnota predajov takmer o štyri percentá. Na raste sa podieľali najmä lepšie výsledky predajov laserových tlačiarenských zariadení.
Slovenskí spotrebitelia podľa GfK šetria a obmedzujú spotrebu. Citeľný je tiež negatívny vplyv nezamestnanosti. Nepredpokladá sa zmena tohto trendu ani v najbližšej budúcnosti. Táto situácia má následne nepriaznivý dopad na predaj technického spotrebného tovaru.

Súvisiace články

Aktuálne správy