Európska komisia môže zakázať predaj dobíjateľných e – cigariet v celej únii

, ČTK Foto:SITA

Európska komisia rozhodla o sprísnení regulácie trhu s cigaretami a prvýkrát pripustila možnosť zákazu predaja elektronických cigariet. Tabakovú smernicu sa podarilo vydať po vyriešení sporu medzi europoslancami a vládami členských štátov o miere regulácie elektronických cigariet.

Objem predaja elektronických cigariet by počas nasledujúcich desiatich rokov mal podľa expertov prekročiť predaj cigariet klasických.

Nová smernica neobsahuje požiadavku vlád niektorých európskych krajín, aby sa takzvané e – cigarety považovali za liečivo a predávali sa len v prísnejšie regulovaných lekárňach. Elektronické fajčivo bude podľa agentúry Reuters aj naďalej k dispozícii v bežných obchodoch.

Európska komisia bude mať ale v budúcnosti právo zakázať predaj populárnych dobíjacích, nie jednorazových, e – cigariet v celej únii v okamihu, keď ich predaj zakážu zo zdravotných dôvodov najmenej tri členské krajiny EÚ.

Podľa nových pravidiel, ktoré vstúpia do platnosti v roku 2016, budú musieť cigarety a cigaretový tabak niesť na obaloch protifajčiarske varovania pokrývajúce najmenej 65 percent prednej a zadnej strany. Zakázaný bude tabak s príchuťami, napríklad ovocný alebo vanilkový. Mentolové cigarety sa nebudú smieť predávať o štyri roky neskôr, teda v roku 2020.

Dohoda o nových protifajčiarskych pravidlách ešte podlieha schváleniu únijných ministrov a pléna Európskeho parlamentu.

Na následky fajčenia zomrie v Európskej únii ročne asi 700.000 ľudí, uvádza Európska komisia. Podľa údajov Bruselu a ďalších medzinárodných organizácií sa v Európe fajčí najviac na svete, cigaretu si tu zapaľuje skoro tretina obyvateľov.

Súvisiace články

Aktuálne správy