Prebytok bežného účtu platobnej bilancie eurozóny v októbri vzrástol

Prebytok bežného úctu platobnej bilancie eurozóny po očistení od sezónnych vplyvov sa v októbri zvýšil na 21,8 miliardy eur zo septembrových 14,9 miliardy eur. Informovala o tom agentúra RTTNews na základe údajov, ktoré dnes zverejnila Európska centrálna banka (ECB).
Z údajov ECB vyplýva, že prebytok obchodu s tovarmi v októbri vzrástol na 17 miliárd eur z 13,7 miliardy eur v predchádzajúcom mesiaci. Podobne aj prebytok bilancie služieb sa zvýšil na 9,4 miliardy eur z 8,8 miliardy eur v septembri a príjmy stúpli na 4,7 miliardy eur z 2,6 miliardy eur.
Navyše schodok bilancie bežných transferov v sledovanom období klesol na 9,4 miliardy eur zo septembrových 10,2 miliardy eur.
Bez očistenia od sezónnych vplyvov sa prebytok bežného úctu platobnej bilancie eurozóny v októbri zvýšil na 26,2 miliardy eur z 15,2 miliardy eur v septembri.
Bežný účet platobnej bilancie je najkomplexnejším ukazovateľom obchodnej aktivity danej krajiny, pretože pokrýva nielen obchod s tovarom a službami, ale aj investičné toky medzi krajinami.

Súvisiace články

Aktuálne správy