Rozhodnutie Fedu obmedziť nákup dlhopisov znížil cenu WTI pod 98 USD/barel

Cena americkej ropy dnes mierne klesla pod hranicu 98 USD za barel (159 litrov), keď trhy zareagovali na oznámenie americkej centrálnej banky, že začne s obmedzovaním programu nákupu dlhopisov. Informovala o tom agentúra AP.
Federálny rezervný systém (Fed) v stredu (18. 12.) uviedol, že od januára obmedzí svoj program nákupu dlhopisov určený na podporu ekonomiky z 85 miliárd USD (61,82 miliardy eur) na 75 miliárd USD mesačne. Ako dôvod banka uviedla postupné zlepšovanie situácie na trhu práce. Investori sa tohto kroku obávali, nakoľko podpora zo strany Fedu zvyšovala investície do aktív ako ropa.
Výraznejšiemu poklesu ceny WTI zabránila skoršia informácia zo strany amerického ministerstva energetiky, ktoré v stredu oznámilo, že zásoby ropy za predchádzajúci týždeň klesli o 2,9 milióna barelov. Práve vďaka tejto informácii, ktorá predchádzala správe zo strany Fedu, sa cena WTI zvýšila na záver stredajšieho obchodovania nad 98 USD/barel.
Dnes cena WTI s dodávkou v januári klesla v rámci elektronického obchodovania na burze v New Yorku o 8 centov na 97,98 USD za barel. Na záver stredajšieho obchodovania vzrástla o 59 centov a uzatvorila na úrovni 98,06 USD/barel.
Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s februárovým kontraktom, s ktorou sa obchoduje v Londýne, klesla o 21 centov na 109,42 USD za barel.

Súvisiace články

Aktuálne správy