Finančná pomoc Kyjevu je výhodná pre Rusko aj Ukrajinu

Rozhodnutie Moskvy poskytnúť Ukrajine 15 miliárd USD (10,91 miliardy eur) je výhodné tak pre Rusko, ako aj Ukrajinu. Ak by Kyjev nedostal žiadnu pomoc, riziká pre obidve krajiny by boli podstatne väčšie, povedal dnes na margo najnovších udalostí v rozhovore pre agentúru Reuters ruský minister financií Anton Siluanov.
Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč a jeho ruský náprotivok Vladimir Putin v utorok (17.12.) oznámili, že Rusko nakúpi ukrajinské štátne dlhopisy za 15 miliárd USD a zároveň zníži Kyjevu cenu za dodávky ruského plynu zhruba o jednu tretinu. Nová cena na úrovni 268,5 USD/1000 m3 by mala platiť od budúceho roka.
Podľa Siluanova táto dohoda umožní Ukrajine zlepšiť stav financií a posilniť vzťahy medzi susednými krajinami. „Ukrajinské aktíva rozhodne nemajú taký rating ako iné dlhopisy, do ktorých investujeme naše rezervy,“ povedal Siluanov. „Na druhej strane je nám jasné, aká dôležitá je podpora susednej krajiny, s ktorou máme úzke hospodárske a obchodné vzťahy,“ dodal.
Minister upozornil, že ak by sa Rusko rozhodlo, že Kyjevu nepomôže, ekonomické dôsledky by pre obe krajiny boli omnoho vážnejšie. „Som presvedčený, že Rusko tým iba získa,“ povedal Siluanov.

Súvisiace články

Aktuálne správy