Sedemročnica EÚ: Milióny eur pôjdu do startupov

, e15 Foto:SITA

Súčasťou inovačného a výskumného fondu Európskej únie budú prvýkrát v histórii aj začínajúce technologické spoločnosti. Predstavitelia EÚ spustili sedemročný plán, ktorý je súčasťou projektu Horizon 2020 a umožní medzi startupové aktivity rozdeliť 15 miliónov eur.

Európska komisia už v lete odštartovala program so 100 miliónmi eur, ktoré majú podporiť vývoj aplikácií a ďalších digitálnych služieb. Miliónové sumy sú súčasťou širších aktivít okolo startupov, ktoré iniciuje tím eurokomisárky pre digitálnu agendu Neelie Kroesovej. Záujemcovia o čerpanie časti peňazí z nového pätnásťmiliónového fondu môžu podávať svoje prihlášky do 23. apríla budúceho roka.

Zhruba 5 z celkových 15 miliónov eur má pomôcť s rozvinutím a propagovaním technologického podnikania na starom kontinente. Program je určený najmä pre študentov stredných a vysokých škôl a má pomôcť odstrániť strach z podnikania a prípadného neúspechu v ňom. Únia tak v podstate chce v mladých ľuďoch podnietiť podnikateľského ducha podobne, ako je to pomerne bežné v Spojených štátoch.

Z tých 5 miliónov tak má byť okrem iného financovaná kampaň, ktorá predstaví úspešných európskych podnikateľov v technologickej oblasti. Rozprávať sa budú nielen príbehy ich úspechu, ale aj predchádzajúcich nezdarov a toho, čo si z takýchto neúspechov odniesli. O niečo podobné sa už  Neelie Kroesová snaží s takzvaným startupovým manifestom, ktorý podpísali aj zakladatelia Spotify či Rovia. "Musíme vybudovať prosperujúcu ekonomiku zameranú na web a aplikácie a akcelerovať tak digitálnu revolúciu,“ odkazuje Kroesová. "Musíme podporiť podnikateľov, ktorí rozbehnú inovatívne online podnikania a zmenia svet."

Suma 5 miliónov eur sa má rozdať predovšetkým cez rôzne technologické akcelerátory, inkubátory a podobne. Cieľom je okrem iného prepojiť vývojárov, študentov, dizajnérov, univerzity a profesorov. Zvyšných 10 miliónov eur potom pôjde na podporu už fungujúcich startupov, ktorých hlavnou časťou obchodné modelu sú webové projekty, aplikácie a mobilné zariadenia.

Európska únia má snahu vytvoriť ideálne prostredie pre rast takzvanej App Economy, ktoré v Európe ročne generuje okolo 10 miliárd eur a vytvorila už 800 tisíc pracovných miest.

Plány pre rozvoj technológií a startupov EÚ sú každopádne ešte širšie. Hovorí sa napríklad o zavedení špeciálnych startupových víz, stimulov pre investorov, dopyt zo strany štátnej správy a tak ďalej.

Súvisiace články

Aktuálne správy