Niečo sa s dôchodkami urobiť musí, Španieli už vedia ako na to

, voxeu Foto:TASR;cadenaser.com;eleconomista.es

Súčasný verejný dôchodkový systém je neudržateľný. Jedna vec je túto skutočnosť priznať, druhá je prijať nevyhnutné, aj keď nepopulárne opatrenia.

Štátny dôchodok, a jeho dlhodobá udržateľnosť, nie je nič viac ako jednoduchá matematika. Stačí vedieť koľko je novorodencov, koľko ľudí pracuje a koľkí budú odchádzať do dôchodku v najbližších rokoch, či desaťročiach. K tomu ešte treba zobrať do úvahy sumu, aké vysoké dôchodky štát nasľuboval a naopak koľko dokáže na príspevkoch vyzbierať. Potom je zrejmé, za predpokladu, ak všetky ostatné faktory zostanú nezmenené, či existujúce dôchodky sú, alebo nie sú udržateľné. Politici zvyknú strkať hlavu do piesku, dúfať, že nejako sa tie potrebné peniaze zoženú, alebo do nemoty opakovať, že odchod do dôchodku je dlhodobý problém. Ale aj napriek týmto postojom zostane skutočnosťou, že štátne dôchodky sú za súčasných podmienok v mnohých európskych krajinách neudržateľné.

Rafael Doménech

Vyjsť s pravdou von rozhodne nebude príjemná úloha, ale je lepšie priznať farbu skôr ako neskôr a pozrieť na skutočný stav s chladnou hlavou. Španieli to už urobili. Skupina odborníkov v odbore ekonómia si vzala za úlohu nájsť možnosť, ako prehodiť výhybku a dostať súčasný štátny dôchodkový systém na dlhodobo udržateľnú koľaj. Podujali sa vypracovať návrh reformy, ktorá by sa podľa plánov aj mala realizovať. Treba pripomenúť, že nejde o súkromné, ​​alebo dobrovoľné sporenie do dôchodkového systému.

Použitý vzorec berie do úvahy celý rad faktorov, podstatou však je, že v záujme zachovania systému, sa musí upraviť pomer medzi penziou a mzdou. O koľko, to odvodili ekonómovia Rafael Doménech a Víctor Pérez-Díazvo svojej štúdii na základe zložitých vzorcov. S istotou tvrdia, že poklesu sa určite nedá vyhnúť.  

Víctor Pérez-Díazvo

Dôležité je ale upozornenie, že táto štúdia, teda zníženie dôchodkov v pomere k mzdám, je uplatniteľná len vtedy, ak sú všetky ostatné faktory považované za nezmenené. Veľkorysé dôchodky sú udržateľné len v prípade, že:

– ľudia budú neskôr odchádzať do dôchodku, zrýchli sa hospodársky rast a zníži nezamestnanosť,
– zvýšia sa príjmy do dôchodkového systému, alebo sa sem budú prelievať peniaze z niektorých daní,
– budú sa podporovať a zhodnocovať a rozširovať súkromné ​​úspory, ako doplnok k štátom vyplácanej penzii.

Bude zaujímavé sledovať, ako sa politici postavia k tejto otázke v dlhodobom horizonte. Dnes je úplne nepredvídateľné ako sa začnú správať po tom, keď sa ukáže, že dôchodkové škrty nie sú príliš populárne. Prevezmú zodpovednosť za tento nepopulárny krok, alebo sa pokúsia presvedčiť spoločnosť o jeho potrebe? Alebo sa skôr rozhodnú uvaliť nové dane, ktoré by pomohli v existujúcej snahe udržať štedré dôchodky? Vzhľadom k tomu, že o pár desaťročí už bude značný podiel voličov v dôchodkovom veku, môže byť otázka znižovania penzií obzvlášť vzrušujúca.

Súvisiace články

Aktuálne správy