Nezamestnanosť i počet žiadateľov o podporu v Británii klesá

Počet nezamestnaných v Británii sa za tri mesiace do konca októbra znížil o 99.000 na 2,39 milióna ľudí. Miera nezamestnanosti klesla na 7,4 % zo 7,6 % v období júl-september a prekvapila ekonómov, ktorí očakávali, že bude stagnovať. Informoval o tom britský portál BBC s odvolaním sa na údaje štatistického úradu ONS.
Nezamestnanosť v Británii tak v sledovanom období dosiahla najnižšiu úroveň od obdobia február-apríl 2009.
ONS dnes zverejnil aj ďalšie údaje o vývoji na trhu práce, ktoré odhalili, že počet žiadateľov o sociálne dávky v nezamestnanosti v novembri v porovnaní s októbrom klesol o 36.700 na 1,27 milióna ľudí a je tak najnižší od januára 2009. Analytici pritom odhadovali, že sa zníži v priemere o 35.000 žiadostí.
Centrálna banka sa pritom zaviazala, že zvýši kľúčovú úrokovú sadzbu, ktorú momentálne drží na rekordne nízkej úrovni 0,5 %, až keď miera nezamestnanosti klesne na 7 %. Ale guvernér banky Mark Carney najnovšie vyhlásil, že ani potom zvýšenie úrokov negarantuje.
Zo štatistík ďalej vyplýva, že priemerný týždenný plat vrátane odmien sa za tri mesiace do konca októbra zvýšil medziročne o 0,9 %, a bez odmien stúpol o 0,8 %. Tempo jeho rastu je tak oveľa nižšie ako inflácia, ktorá sa momentálne pohybuje okolo úrovne 2,1 %. To znamená, že životná úroveň obyvateľov klesá.

Súvisiace články

Aktuálne správy