Štát upustí od vymáhania nedobytného dlhu za 6,4 mil. eur

Pohľadávky voči štyrom firmám už štát vymáhať nebude. Tieto podniky sú už totiž zrušené, resp. bol na ne zrušený konkurz a sú vymazané z Obchodného registra SR.

Štát upustí od ďalšieho vymáhania nedobytných pohľadávok v celkovom objeme 6,4 mil. eur. Rozhodla o tom vláda na svojom stredajšom rokovaní. Ide o pohľadávky, ktoré vznikli realizáciou štátnych záruk v sume 4,6 mil. eur voči spoločnostiam Pozemné stavby Banská Bystrica, š. p. a Topex, a. s. a o pohľadávky, ktoré vznikli poskytnutím vládnych úverov v súvislosti s deblokáciou dlhu v sume 1,8 mil. eur pre firmy ARO Slovakia, s. r. o. a European Motion Systems, s. r. o.

„Pri daných podnikoch došlo k zrušeniu konkurzu, resp. k zrušeniu spoločnosti a následne k výmazu spoločností z Obchodného registra SR, čo znamená, že ďalšie vymáhanie pohľadávok voči týmto podnikom je nereálne,“ konštatuje v materiáli, ktorý schválila vláda, rezort financií. O uvedenú sumu sa tak podľa návrhu znížia štátne finančné aktíva. Podľa ministerstva financií však upustenie od vymáhania uvedených pohľadávok po lehote splatnosti nebude mať vplyv na deficit verejných financií v metodike ESA95.

Súvisiace články

Aktuálne správy