Dôvera nemeckých investorov je na sedemročnom maxime

Dôvera nemeckých investorov v decembri vzrástla na najvyššiu úroveň za posledných viac ako sedem rokov. Podpísal sa pod to optimizmus z očakávaného oživenia v budúcom roku. Index ekonomickej dôvery podľa údajov, ktoré zverejnil v utorok inštitút ZEW, posilnil v decembri o 7,4 bodu na 62 bodov. Dostal sa tak najvyššie od apríla 2006.

„Čo sa týka roku 2014 experti na finančných trhoch sú celkom optimistickí. Aj napriek nedávnym slabým údajom, očakávajú ďalšie zlepšenie situácie v Nemecku a eurozóne,“ povedal šéf inštitútu ZEW Clemens Fuest. Z údajov ďalej vyplýva, že vedľajší index hodnotiaci pohľad hráčov na finančnom trhu na súčasnú situáciu v ekonomike vzrástol v decembri o 3,7 bodu na 32,4 bodu, čo predstavuje najvyššiu úroveň od júna 2012.

Nemecká ekonomika počas prvých rokov dlhovej krízy v eurozóne vykazovala silný rast a po oslabení v závere vlaňajška sa v prvom kvartáli tohto roka opäť zotavila. V treťom kvartáli však rast spomalil na úroveň 0,3 %. Medzimesačný rast hrubého domáceho produktu krajiny podporil domáci dopyt. Výsledky exportu na hospodársky rast vplývali negatívne. Podľa aktuálnej prognózy Medzinárodného menového fondu by malo nemecké hospodárstvo v tomto roku posilniť o 0,5 % a v budúcom roku o 1,4 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy