Cena práce v SR rástla rýchlejšie ako priemer EÚ

Náklady na prácu v 28-člennej Európskej únii v treťom kvartáli 2013 medziročne vzrástli o 1 %, kým na Slovensku sa zvýšili o 2,4 %.

Hodinová cena práce v eurozóne v treťom kvartáli medziročne vzrástla o 1 % a v rámci 28-člennej Európskej únie sa medziročne zvýšila tiež o 1 %. Náklady na hodinové mzdy a platy v eurozóne v treťom štvrťroku oproti rovnakému obdobiu vlaňajška stúpli o 1,3 % a ostatné náklady na cenu práce sa zvýšili o 0,4 %. V rámci celej EÚ náklady na mzdy a platy vzrástli o 1,2 % a ostatné náklady na cenu práce stúpli o 0,3 %. Informoval o tom v utorok štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Na Slovensku hodinová cena práce v treťom kvartáli medziročne vzrástla o 2,4 %, čiže viac ako v rámci celej eurozóny aj v rámci celej Európskej únie. Náklady na mzdy sa pritom zvýšili o 1,6 % a ostatné náklady stúpli o 4,5 %. V rámci členských štátov EÚ, z ktorých mal Eurostat údaje k dispozícii, sa hodinová cena práce v treťom štvrťroku medziročne najviac zvýšila v Estónsku (8,1 %), Litve (6,2 %), Lotyšsku (5,9 %), Rumunsku (4,2 %) a Rakúsku (3,9 %). Zníženie hodinovej ceny práce evidovali na Cypre (-7,6 %), v Českej republike (-2,9 %), v Írsku (-1,6 %), Slovinsku (-0,6 %) a v Portugalsku (-0,1 %).

V eurozóne sa v treťom kvartáli hodinová cena práce medziročne v priemysle zvýšila o 1,6 % a v službách posilnila o 1 %. V stavebníctve však o 0,2 % oslabila. V rámci 28-člennej Európskej únie hodinová cena práce v treťom štvrťroku oproti rovnakému obdobiu vlaňajška stúpla v priemysle o 1,4 % a v službách o 1 %, ale v stavebníctve o 0,2 % klesla.

Súvisiace články

Aktuálne správy