Inflácia na Slovensku spomalila medziročný rast

Medziročná inflácia v rámci celej Európskej únie v novembri zrýchlila na 0,9 % z októbrových 0,7 %, na Slovensku spomalila na 0,6 % z úrovne 0,7 %

Inflácia v eurozóne v novembri zrýchlila tempo medziročného rastu na 0,9 % z októbrovej úrovne 0,7 %. Medzimesačne spotrebiteľské ceny v eurozóne klesli o 0,1 %. Medziročná inflácia v rámci celej Európskej únie dosiahla 1 %, čiže zrýchlila z úrovne 0,9 % v predchádzajúcom mesiaci. V porovnaní s októbrom spotrebiteľské ceny v EÚ klesli o 0,1 %.

Na Slovensku bola medziročná inflácia v novembri na úrovni 0,6 %, čiže spomalila z októbrových 0,7 %. V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom celková hladina slovenských spotrebiteľských cien v novembri stagnovala. Vyplýva to z informácií, ktoré zverejnil v utorok štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

V medziročnom porovnaní celková hladina spotrebiteľských cien v novembri klesla najvýraznejšie v Grécku (-2,9 %), v Bulharsku (-1,0 %) a na Cypre (-0,8 %). Najviac ceny oproti novembru 2012 stúpli v Estónsku (2,1 %), vo Fínsku (1,8 %) a v Nemecku (1,6 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy