Agentúra Fitch potvrdila rating OTP Bank

Podporný rating banky OTP na stupni 3 podľa agentúry odráža pravdepodobnosť, že banka získa pomoc od maďarskej vlády, pretože je pre krajinu systémovo dôležitá.

Medzinárodná ratingová agentúra Fitch v pondelok potvrdila podporný rating maďarskej banky OTP na úrovni 3 a potvrdila aj dlhodobý emisný rating jej ruskej dcérskej spoločnosti OJSC OTP Bank Plc na stupni BB so stabilným výhľadom. Podporný rating banky OTP odráža pravdepodobnosť, že banka získa pomoc od maďarskej vlády, pretože je pre krajinu systémovo dôležitá.

Na konci tretieho kvartálu 2012 bola banka OTP najväčšou bankou v Maďarsku. Jej trhový podiel na celkových aktívach bol 26 % a na vkladoch 27 %. K zlepšeniu alebo zhoršeniu ratingu banky by agentúra mohla pristúpiť v prípade, že nastane podstatná zmena hodnotenia úverovej dôveryhodnosti maďarského štátu. To však agentúra v súčasnosti považuje za nepravdepodobné. Maďarsko má od agentúry Fitch v súčasnosti dlhodobý úverový rating BB+.

OTP Banka Slovensko pôsobí na slovenskom trhu od februára 1992, vtedy ešte pod názvom Investičná a rozvojová banka. Maďarská OTP Bank sa stala majoritným vlastníkom OTP Banky Slovensko v apríli 2002.

Súvisiace články

Aktuálne správy