Aktivita súkromného sektora eurozóny vzrástla

Predbežný zložený index nákupných manažérov (PMI) posilnil v decembri na 52,1 bodu z novembrových 51,7 bodu. Ide o druhú najvyššiu hodnotu indexu od polovice roka 2011.

Zotavovanie súkromného sektora eurozóny sa v závere roka dostalo na vysokú úroveň. Predbežný zložený index nákupných manažérov (PMI), ktorý zostavuje agentúra Markit, posilnil v decembri na 52,1 bodu z novembrových 51,7 bodu. Ide o druhú najvyššiu hodnotu indexu od polovice roka 2011. Zložený PMI zároveň prekonal očakávania analytikov oslovených v prieskume agentúry Reuters, ktorí odhadovali, že stúpne iba na 51,9 bodu. Nad hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje rast súkromného sektora od jeho poklesu, je index počas celého druhého polroka 2013.

„Ide o povzbudzujúci signál toho, že zotavovanie je stále na dobrej ceste,“ povedal Chris Williamson, hlavný ekonóm agentúry Markit. Index nákupných manažérov priemyselného odvetvia eurozóny v decembri stúpol na 52,7 bodu z novembrových 51,6 bodu. Dostal sa tak najvyššie za 31 mesiacov. PMI sektora služieb oslabil na 51 bodov z minulomesačnej úrovne 51,2 bodu.

Hlavný ekonóm agentúry Markit však uviedol, že údaje o vývoji index nákupných manažérov v decembri naznačujú, že ekonomika eurozóny za štvrtý kvartál vykáže rast o približne 0,2 %. „Do veľkej miery ide o zotavovanie ťahané priemyselným sektorom,“ poznamenal.

Súvisiace články

Aktuálne správy