Prečo je Amazon úspešný: Mení ceny častejšie než konkurencia

, portfolio;ČTK Foto:SITA

Amazon je svetovým lídrom v oblasti on - line obchodu. Jeho tajomstvo úspechu tkvie v tom, že veľmi často počas dňa mení ceny produktov. Konkurenti tomu nevenujú potrebnú pozornosť.

Z pohľadu cien je Amazon lídrom. Podľa údajov spoločnosti na podporu on line obchodovania Profiterm, menili ceny na začiatku decembra minulého roka za deň "len" 269 tisíc krát. Dnes to robia viac ako  2,5 milióna krát.

V tomto ohľade sú iné on – line predajne riadne zaostalé. V novembri menil ceny Best Buy len 52,9 tisíc krát a Wal – Mart 54 600 krát.

 

Voldymyr Pigrukh, šéf a spoluzakladateľ Profitermu si myslí, že tieto spoločnosti dokážu konkurovať Amazonu len vtedy, ak sa rozhodnú zaviesť inteligentný on – line oceňovací systém. "S rastúcim trhom a silnejúcou konkurenciou sa už manuálne držať krok nedá", tvrdí Pigrukh.

Štrajk v Nemecku

Niekoľko stoviek zamestnancov nemeckých logistických centier internetového predajcu Amazon vstúpilo v pondelok do štrajku. Odborári chcú mať vyššie mzdy podobne ako zamestnanci pôšt a zásielkových obchodov. Zastavením práce počas adventu hrozili už v novembri s tým, že takýmto krokom chcú spoločnosť čo najviac zasiahnuť. Nie je jasné, či štrajk zasiahne predvianočný dodávky tovaru. Časť ľudí nestávkuje, uviedla televízia N24.

Členovia odborového zväzu Ver.di zastavili prácu v logistických centrách v Lipsku a v Bad Hersfeld, kde štrajkovali aj v minulosti. Prvýkrát sa dnes pripojilo aj stredisko v bavorskom Graben. Do jednodňové štrajku sa zapojilo 200 zamestnancov Amazonu v Lipsku a zhruba 600 zamestnancov v Bad Hersfeld. Údaje o počte štrajkujúcich v Graben zástupcovia Ver.di neoznámili, podľa nich je ale účasť "veľmi dobrá".

Vedenie nemeckého Amazonu nepredpokladá, že by sa štrajk výraznejšie premietla do fungovania firmy. "Zatiaľ nie sú žiadne vplyvy na odosielanie (zásielok) zákazníkom," uviedla firma v tlačovom vyhlásení vydanom krátko pred poludním.

Štrajkujúci požadujú, aby sa na ne nepozeralo ako na zamestnancov v logistike, kde sú nižšie platy, ale ako na pracovníkov v maloobchode. Tvrdí tiež, že k nim Amazon pristupuje nespravodlivo. "Systém Amazonu je založený na nízkych platoch, neustálom tlaku na výkon a pracovných zmluvách na dobu určitú," uviedla Stefanie Nutzenbergerová z vedenia Ver.di. Podľa nej je potrebné, aby sa zamestnanci začali brániť proti takýmto metódam svojho zamestnávateľa.

Šéf nemeckej divízie Amazonu Ralf Kleber na konci novembra v rozhovore s agentúrou Reuters výčitky odborárov odmietol. Uviedol, že Amazon je férová firma a že práca u nej je dobre platená. Podotkol tiež, že mnoho zamestnancov pracuje pre Amazon už 14 rokov.

Nemecké odbory majú obavy aj z nových logistických centier Amazonu v strednej Európe. Firma nedávno oznámila, že postaví tri nové logistické centrá v Poľsku a dve v Českej republike, čo vyvolalo špekulácie o presune pracovných miest z Nemecka. Vedenie Amazonu ale úvahy o uzatváraní logistických centier v Nemecku popiera. Nemecko je pre Amazon najväčším trhom mimo územia Spojených štátov. Firma tam zamestnáva okolo deväť tisíc ľudí a tržby jej tu vlani stúpli o zhruba pätinu na 8,7 miliardy dolárov, čo bola asi tretina firemných zahraničných tržieb.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy