Väčšina bankárov o bonus nepríde, platy im obmedzovať nemusia

, ČTK Foto:TASR;SITA

Niektorí európski bankári uniknú obmedzeniu bonusov, o ktorom tento rok rozhodla Európska únia. Európsky bankový úrad v konečnej verzii tohto pravidla totiž umožnil, aby sa limit na odmeny nevzťahoval na tých, ktorí vo svojich bankách nie sú nositeľmi zvýšených rizík. Podľa agentúry Reuters by tak mohlo uniknúť vplyvu tejto regulácie až 12 tisíc bankárov.

Krajiny EÚ sa na jar dohodli, že bonusy bankárov zarábajúcich vyše pol milióna eur ročne budú od budúceho roka obmedzené výškou ich základných platov, a zákon potom schválil Európsky parlament. Limit odmien je najprísnejším obmedzením platov finančníkov na svete a odráža rozhorčenie politikov a verejnosti nad praktikami finančného sektora, ktoré v roku 2008 prispeli k finančnej kríze.

Ohraničenie prémií malo byť podľa pôvodného návrhu automatické, aj keď akcionári bánk by mohli odmeny zvýšiť až na dvojnásobok základného platu. Úrad EBA, ktorý je zodpovedný za faktické zavedenie limitu, ale automatické obmedzenie odmien z konečnej verzie pravidlá vypustil a namiesto toho zaviedol nový systém kontroly tých, ktorí chcú byť z limitu vyňatí.

"Inštitúcie budú musieť preukázať, že vyňatí zamestnanci… nemajú žiadny podstatný vplyv na ich rizikový profil," uvádza sa v prijatom dokumente. Znamená to, že pravidlo sa bude nakoniec zrejme vzťahovať len na obchodníkov vstupujúcich do rizikových transakcií, nie na väčšinu manažérov.

Banky budú musieť podľa novej regulácie informovať národný regulačný úrad o zamestnancoch zarábajúcich od 500 tisíc do 750 tisíc eur, ktorí budú z pravidla vyňatí, a úrad proti tomu môže zasiahnuť. Tí, ktorí zarábajú viac ako 750 tisíc eur, budú potrebovať k vyňatie výslovné schválenie národného úradu a o tých, ktorí majú cez milión eur ročne, musí národný úrad informovať Európsky bankový úrad. Banky tiež budú musieť úrady informovať o zamestnancoch, ktorí sú poverení rizikovými transakciami, aj keď ich platy nebudú prekračovať stanovené hranice.

Pravidlá budú platiť pre všetky banky pôsobiace v EÚ, nech majú ústredie kdekoľvek, rovnako ako pre pobočky európskych bánk v zahraničí. Platiť začnú pre bonusy udelené za prácu v roku 2014.

Väčšina európskych bankárov so zárobkom cez pol milióna eur pôsobí v Londýne. Británia, ktorá si svoj ​​finančný sektor chráni pred snahami ochromiť ho drakonickými reguláciami, už rozhodnutie EÚ napadla na európskom súde. Slovensko má jedného „miliónového“ bankára.

Banky ešte pred konečnou verziou pravidla začali prijímať kroky, ktorými by limit obišli. Napríklad výrazne zvyšujú základné platy alebo skúmajú možnosti rôznych príplatkov k platu. Britské ministerstvo financií v septembri vo svojej sťažnosti na súd EÚ poukázalo na to, že obmedzenie bankárskych bonusov nedokáže zabezpečiť stabilnejší bankový systém, pretože povedie k zvýšeniu základných platov bankárov.

Súvisiace články

Aktuálne správy